Шок! Обявен за мъртвец от Русия изгря по наша телевизия

Това е един смел датчанин

Шок! Обявен за мъртвец от Русия изгря по наша телевизия | StandartNews.com

Датчанинът Сторм Балдерсон се бие на страната на Украйна, която бе нападната от Русия. Според руската пропаганда, той е умирал няколко пъти, съобщава БТВ.

Датата 24 февруари 2022 г.  - началото на войната. Денят, който преобръща милиони  съдби - и живота на Сторм Балдерсон. Неслучайно името му означава "буря"- като  животът му. A коренът на фамилията му идва от името на бога на справедливостта.

„Виждам военните престъпления на Москва. За мен няма колебание кое е правилно и  кое - грешно. Страх ме е, че светът ще забрави за войната. Това ме ужасява. Това е тероризъм, не е война. Отвратително е“, казва Балдерсон.

Без военен опит, но с познания като пожарникар и спасител, датчанитът зарязва работата си, не казва на никого от семейството си, взима си брадвата и тръгва натам, откъдето милиони бягат. 

„Не се правя на герой, просто исках да помогна, дори ако просто трябва да гася пожари. Знаех, че ако споделя на семейството си, че отивам на война, те ще се опитат да ме спрат. Не исках да им създавам главоболия. Само един приятел знаеше и той съобщи на близките ми, когато вече бях в Украйна“, разказва Балдерсон.

Русия нарече Сторм - "наемният убиец от Дания". Според руската пропаганда той е умирал цели 3 пъти. „Аз съм ходещият мъртвец. Призрак. Руски медии написаха, че само с брадвата си съм тръгнал срещу танк. Нелепо е. Прочетох, че съм убит от руските специални сили и други глупости и фалшиви новини“, спомня си Балдерсон.

Оцелява и при ракетен обстрел срещу военната база. В онази нощ Русия изстрелва 36 ракети. „Събудих се от шума на бомбите, които поразиха базата ни. Никога няма да го забравя. Загинаха много войници. Една от ракетите не се взриви и аз и момчетата извадихме късмет. В противен случай нямаше да съм тук сега и 400-те войници, с коитобяхме в онази нощ, нямаше да оцелеят“, казва Балдерсон.

Има и дни, в които късметът ги напуска. Завинаги губи свои братя по оръжие. „На фронта загубих 8 от моите приятели. Това е войната. Друг мой приятел се самоуби, не издържа на напрежението“, обясни легионерът.

В скандинавската религия се вярвало, че викингите живеели славен живот след смъртта. „За мен да загинеш в битка е едно от най-красивите, достойни  и почтени неща в  живота“, казва Балдерсон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай