Ще има ли среща между Зеленски и Путин? Вести от Кремъл

Русия критикува решението на САЩ да доставя модерни ракетни системи на Украйна

Ще има ли среща между Зеленски и Путин? Вести от Кремъл | StandartNews.com

Що се отнася до перспективата за провеждане на среща между Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски, такова събитие би било възможно само за финализиране на „определен документ“, но работата в тази посока отдавна е прекратена и засега не се възобновява, заяви на брифинг днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от съобщи ТАСС.

„Априори никой не изключва такава среща, никога не я е изключвал, но тя трябва да се подготви. Има смисъл Путин и Зеленски да се срещнат само за финализиране на определен документ. А работата по документа беше спряна отдавна и не е възобновена“, каза Песков.

Говорителят на Кремъл също така посочи, че въвеждането от Европейския съюз на частично ембарго за вноса на руски петрол ще окаже отрицателно влияние на световния енергиен пазар, съобщи ТАСС. Песков отбеляза значението на европейския пазар като място както за доставки, така и като обеми на продажбите.

Централна тема на брифинга бе рязката критика на Русия към решението на САЩ да доставя модерни ракетни системи на Украйна. "Смятаме, че САЩ целенасочено и усърдно наливат масло в огъня", каза Дмитрий Песков и допълни, че според него САЩ се придържат към това „да воюват с Русия до последния украинец“.

На въпрос как ще отговори Русия, ако Украйна използва ракети, доставени от САЩ, за да нанесе удари по руска територия, Песков заяви: "Нека не говорим за най-лошия сценарий".

Вашингтон се съгласи да достави ракетите, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 км, след като Украйна даде "уверения", че няма да използва ракетите, за да атакува цели на територията на самата Русия, заявиха високопоставени американски служители, посочва Ройтерс.

Песков заяви, че Москва не се доверява на подобни уверения. Той каза, че Русия преценява риска от изстрелване на ракети по руска територия и предприема подходящи мерки, но възприема стъпката на Вашингтон "изключително негативно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай