Шаш! Путин награди войниците, обвинени за зверствата в Буча

Той определи като образцови действията на 64-а отделна мотострелкова бригада

Шаш! Путин награди войниците, обвинени за зверствата в Буча | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин определи като образцови действията на 64-а отделна мотострелкова бригада и ѝ даде почетното звание "гвардейска", след като Украйна обвини същата военна част, че е участвала в издевателства над цивилни в град Буча, близо до Киев, предаде Франс прес.

Кремъл съобщи, че Путин е подписал указ, даващ на бригадата почетното звание "гвардейска". Според текста на указа основание за това са "героизма и упорството, решителността и мъжеството", проявени от военнослужещите.

Почетното звание "гвардейска" е "висока чест и признание за особени заслуги, масов героизъм и решителност, проявени при защитата на Отечеството, отстояването на суверенитета и националните интереси на Русия", подчертал е руският президент, цитиран от ТАСС.

"Умелите и решителни действия на целия личен състав на бригадата по време на специалната военна операция в Украйна са образец за изпълнение на воинския дълг, смелост, решителност и висок професионализъм", се казва в обръщение на Путин към военнослужещите.

Кремъл не уточнява къде се намира в момента бригадата, нито каква е мисията й.

Украйна обвини руската армия, и конкретно 64-а мотострелкова бригада, за избиването на цивилни в Буча, установено след изтеглянето на руските военни на 30 март. Москва отрича тези твърдения и обвинява украинските власти и западните медии в инсценировка на убийствата, или украинските сили, че са го извършили, за да обвинят Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай