Руските войски стрелят наред, расте броят на жертвите

Путин е решил да действа доста по-откровено след неуспешните преговори между двете страни

Руските войски стрелят наред, расте броят на жертвите | StandartNews.com

Южният украински град Херсон с население от четвърт милион души е паднал в ръцете на руските войски. Кметът на града призовава за помощ националното правителство и агенциите за помощ, за да се осигури доставката на материали, включително храни и лекарства и евакуацията на ранените.

Член на местния общински съвет заяви пред Би Би Си, че по време на сраженията поне 200 души са били убити, много от които цивилни.

Пред бТВ журналистът Татяна Дергачева разказа, че 1 март е бил тежък ден за Херсон. „В града има улични боеве. Момчетата от териториалната отбрана направиха всичко възможно, но силите не са равни. Момчетата бяха разстреляни с танкове и БТР-и“, разказа тя.

По думите й през целия ден е имало улични боеве. „Имам информация, че вчера в центъра на града е бил подпален висок блок и окупаторите не са пускали пожарната да го загаси“, допълни Дергачева.

Според нея окупаторите са обстреляли и пункт за спешна медицинска помощ. Хората не могат да стигнат до болниците. Жена е родила в дома си и едва след това са успели да убедят руските постове да пуснат Бърза помощ и майката и бебето да бъдат откарани в болница.

„Седми ден Херсон не получава храна и медикаменти и затова обстановката е сложна. В болниците има много ранени хора – както наши, така и руски войници. Лекарите работят денонощно“, разказа още Дергачева, допълвайки, че повечето жители на града са в мазетата.

„Моля, всички европейци да се обединят и да не помагат по никакъв начин на окупаторите и да спрат това, което се случва“, призова журналистът.

Като ужасна и може би най-страшната определи изминалата нощ в Харков живеещият там българин проф. Михаил Станчев. Късно вечерта - към 23:30 ч., са започнали да летят бомбардировачи и да нанасят удари, особено близко до неговото жилище.

„Бомбардираха със самолети и ракети танковото училище и кадетския корпус с шест ракети. По предварителни данни има загинали. Все още обаче точният им брой не е ясен. През нощта руснаците предприеха атака срещу казармата на училището за авиация в Харков. Също така десантът атакува военно-медицински център”, разказа проф. Станчев пред Нова телевизия.

Той прекарва нощта в дома си. Обяснява, че бомбоубежище при него няма. „Това са едни мазета под жилищния блок. Това е временно решение, за да избягаш от самите удари. Тези мази стават опасни за хората, затова предпочетохме да си останем вкъщи”, разясни Станчев.

Според него руският президент Владимир Путин е решил да действа доста по-откровено след неуспешните преговори между двете страни от понеделник. „Бомбардирайки не само военните обекти, но и жилищните сгради, които са наоколо”, уточни проф. Станчев.

Проблем сега в града е липсата на вода в магазините. „Информацията, която имам, е че препаратите за обработка в пречиствателните съоръжения свършват. Това е възможно да доведе до болести”, смята той.

Проф. Станчев вече обмисля евакуация. „Тук имаше влак за Лвов, но там не можеш да се качиш. Напомня ми за Гражданската война, когато стотици хора атакуват вагоните и те са натъпкани в купето. Предпочитаме да не рискуваме. Най-вероятно ще се евакуираме с кола”, посочи българинът, живеещ в Харков.

Той поддържа връзка с българите в Харков. Повече от тях остават в града, защото са възрастни. Млади семейства са тръгнали към Полша и България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай