Руснаците изоставят Чернобил, има ли ядрена опасност

Руските сили започват да се препозиционират, като напускат, за да отидат в Беларус

Руснаците изоставят Чернобил, има ли ядрена опасност | StandartNews.com

Военните сили на Русия се изтеглят от ядрената централа в Чернобил, върху която те поеха контрол в първия ден на инвазията в Украйна на 24 февруари. Това заяви пожелал да запази анонимност висш американски представител, цитиран от Франс прес.

"Руската армия започва да се изтегля и от летището Гостомел, северозападно от Киев. Чернобил е другата зона, от която руските сили започват да се препозиционират, като напускат, за да отидат в Беларус", каза американският представител.

Международната агенция за атомна енергия престана от 9 март да получава директно данни от Чернобил. В неделя тя изрази безпокойство от липсата на ротация на персонала в централата от 20 март насам.

В Чернобил няма действащи реактори. Последният от трите действащи реактора след взрива в реактор номер четири през 1986 г., бе закрит през 2000 г. Самият реактор номер 4 е под двоен саркофаг, като вторият, който е много по-модерен, бе открит пред 2019 г., припомня агенцията.

Военното летище "Антонов" в Гостомел беше атакувано от руските сили на 25 февруари, ден след началото на руската инвазия.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви вчера, че най-малко 20 процента от руските сили, чието напредване към Киев беше възпрепятствано от украинската съпротива, започват да се препозиционират по посока на Беларус.

"Смятаме, че те се препозиционират в Беларус. Не знаем точния брой, но това е наша предварителна оценка", заяви Кърби вчера. Той обаче подчерта, че нито една от руските части както изглежда не напуска околностите на Украйна. "Това не е детайл. Ако руснаците бяха сериозни относно деескалацията, защото това твърдят те, те щяха да изпратят руските части у дома, но те не правят това", каза Кърби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай