Руските провали в Украйна. Обръща ли се войната срещу Путин?

Военната операция и окупацията на Украйна изглежда не показват успех за руския президент

Руските провали в Украйна. Обръща ли се войната срещу Путин? | StandartNews.com

Резултатите от досегашната военна операция и окупацията на Украйна изглежда не показват успех за руския президент Владимир Путин, смятат анализатори, цитирани от Асошиейтед прес.

Оценките на броя на руските жертви варират значително. Но дори и най-пестеливи изчисления показват, че става дума за няколко хиляди. Това е много повече, отколкото при предишни руски офанзиви и заплашва подкрепата за войната сред обикновените руснаци. През 2008 г. за петте дни сражения през войната си с Грузия Русия даде 64 жертви. Тя загуби около 15 000 в Афганистан за 10 години и над 11 000 през годините на сражения в Чечения.

Броят на руските ранени и загинали войници в Украйна приближава 10-процентния показател за намалена бойна ефективност, каза Дмитри Горенбург – изследовател по сигурността на Русия в базирания в САЩ мозъчен тръст Си Ен Ей. Отчетената гибел на бойното поле на четирима руски генерали – от приблизително общо 20, участващи в битки, сигнализира за лошо командване, смята Горенбург.

Изследователи, проследяващи само тези загуби на руско оборудване, които са заснети или записани на видео, казват, че Русия е загубила над 1500 танка, камиони, колесни превозни средства и друга тежка техника. Две от всеки три единици от тях са били пленени или изоставени, което е сигнал за недостатъци в действията на руските войски, заради които това е било допуснато.

Що се отнася до мъчителната работа по завладяване и удържане на градове, конвенционалните военни показатели сочат, че Русия се нуждае от предимство 5:1 в битките в градски условия, смятат анализатори.

Междувременно, формулата за управление на непокорна територия в лицето на въоръжено противопоставяне, е 20 бойци за всеки 1000 души, или 800 000 руски войници срещу 40-те милиона украинци, изчислява Майкъл Кларк – бивш ръководител на базирания във Великобритания аналитичен център по въпросите на отбраната „Роял юнайтед сървисиз институт“.

Това се равнява на цялата активна армия на Русия от 900 000 души и означава, че контролирането на значителна украинска територия в дългосрочен план би изисквало повече ресурси отколкото Русия може да вложи, посочва Кларк.

Ако руснаците не възнамеряват да извършат пълен геноцид – те биха могли да сринат всички големи градове, а украинците да въстанат срещу руската окупация – ще има просто постоянна партизанска война, смята Кларк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай