Събота,

Руските олигарси влязоха в атака

От: Стандарт -
3718
Руските олигарси влязоха в атака
A
A
A

Руските олигарси, санкционирани заради войната в Украйна, се редят в Съда на Европейския съюз в Люксембург, оспорвайки ограниченията, пише EUObserver.

Последният руснак, който подложи на стрес тест системата – магнатът в кетъринга и шефът на наемническата компания „Вагнер“ Евгений Пригожин – също понесе загуба.

Руските олигарси или членовете на техните семейства, които са със забрани за пътуване или замразени активи, са подали поне 18 иска в Общия съд в Люксембург от началото на войната, показват данни.

Броят вероятно е по-висок, тъй като някои ищци искат от съда да публикува само инициалите им през първия етап от процеса, защитавайки самоличността си.

Представители на ЕС очакват цифрите да се покачат предвид факта, че Европа вписа в черни списъци около 40 членове на най-големите бизнес семейства в Русия от началото на инвазията насам.

Висящите дела в момента се публикуват само с фамилиите на ищците, което затруднява да се определи кои точно са те.

Съпоставянето с фамилните имена от списъците със санкции обаче предполага, че 18-те ищци включват бившия собственик на Челси Роман Абрамович, милиардера Алексей Мордашов, банкера Михаил Фридман, инвеститора Игор Шувалов, бившия петролен магнат Генади Тимченко и металургичния магнат Алишер Усманов.

Исковете срещу санкциите на ЕС и свързаните с тях обжалвания могат да отнемат години, докато се стигне до решение.

Ищците имат право да използват иначе замразените им от ЕС средства, за да платят за тези разходи.

ЕС изгуби серия от високопрофилни искове, свързани със замразяване на беларуски активи, през последните години, включително срещу бившия президент Виктор Янукович и бившия премиер Микола Азаров. Загубите се дължаха на липса на доказателства.

В същото време адвокатите на ЕС са ограничени заради факта, че техните „пакети доказателства“ не могат да съдържат класифицирана информация, която европейските столици, одобрили списъците, може да са видели.

Победите обаче са пирови. Активите на Янукович, например, все още са замразени, защото той е изправен пред множество санкции, а успя да премахне само една. Освен това съдът в Люксембург не може да присъжда финансови щети.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com