Четвъртък,

Руската Дума прие извънреден закон. Кой може да се озове в затвора

От: Редакция, снимка: ТАСС -
199
Руската Дума прие извънреден закон. Кой може да се озове в затвора
A
A
A

Руската Дума прие допълнение на Наказателния кодекс, с което бе криминализирано разпространението на "фалшиви информации" за действията на въоръжените сили.

Законодателната промяна бе одобрена на трето четене от долната камара на руския парламент и предвижда наказания до 15 години затвор, ако "фалшивите информации" са довели до "сериозни последици".

В наказателния кодекс се създава нов член 203 алинея 3, като съгласно нея за разпространение на неверни сведения за действията на руските военни се предвижда до 3 години затвор. Ако невярната информация е била разпространена от организирана престъпна група или е съпроводена с изфабрикуване на "доказателства", наказанието може да достигне 10 години затвор. Ако разпространението на невярната информация е довело до тежки последици, то наказанието може да достигне 15 години затвор.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви, че законодателството ще бъде разгледано от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент), след което ще бъде изпратено за подпис на президента Владимир Путин.

Държавната дума прие и закон, който предвижда лишаване от свобода до три години за отправяне на призиви за въвеждане на санкции срещу Русия.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com