Събота,

Русия: САЩ и НАТО ни готвят провокация

От: СТАНДАРТ -
1101
Русия: САЩ и НАТО ни готвят провокация
A
A
A

Министерството на отбраната на Русия има сведения за подготвянето от Съединените американски щати на провокации с цел обвинение на руските Въоръжени сили в използване на химическо, биологично или тактическо ядрено оръжие. Този план вече е разработен и е реакцията на успехите на Русия в провеждането на специалната военна операция. Това обяви на брифинг министерството на отбраната на Руската федерация у нас.

Ето какво още обяви военното министерство на Русия:

Само през март-април тази година от ръководството на западни държави редовно са правени провокативни изявления за възможността на използване от Русия на оръжия за масово поразяване (ОМП).

Така, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан коментира думите на президента Байдън, че САЩ “по съответен начин” ще реагират на възможно използване от нашата страна на ОМП. А американският постоянен представител към ООН Линда Томас- Грийнфийлд на 27 февруари заяви за намерението на Русия да използва всякакви инструменти “под чужд флаг”, включително химическото и биологичното оръжие за заплашване на украинското население и световната общественост.

На този фон Държавният департамент на САЩ положително разгледа предварително одобреното от заместник-държавния секретар по контрола над въоръженията и международната сигурност Бони Дженкинс предаване на Украйна до 400 хиляди комплекти от средства за индивидуална защита, 390 уреди за радиационна, химическа и биологическа защита и 15 разузнавателни машини “Страйкър”.

Обръщаме вашето внимание, че подобни проекти вече неведнъж са били реализирани от САЩ за постигане на политически цели. Най-яркият пример за информационна провокация е изказването на Държавния секретар на САЩ Колин Пауъл на 5 февруари 2003 г. Епруветката с “прах за пране” в ръцете му стана повод за нахлуване в Ирак и причината за гибелта на близо половин милион граждани.

През 2017 г. тиражираните от информационни агенции снимки на “белите каски”, на които хората с обикновени марлени превръзки вземат проби на мястото, където се предполага, че е използван зарин, при това хората наблизо нямат никакви средства за защита, са довели до ракетния удар по  летището Шайрат в Сирия.

А през 2018 г. заснемането на постановка с уж отровените с хлор сирийски деца доведе до унищожаване на медицинския научно-изследователск център в Барза и Джамрай. И само свидетелските показания на доведените от Руската Федерация в Хага очевидци на тези събития отвориха очите на световната общественост на случващото се.

За тези провокации все още никой не носи отговорност. Сега за обвиняване на Руската Федерация се планира да се използват три варианта на сценарии.

Първият е “постановъчен инцидент под чужд флаг”, най-вероятен.

Става дума за реално използване на химическо или биологично оръжие с жертвите сред населението, или инсцениране на “диверсии” от стран на Русия в украинските обекти, които са били използвани за разработване на компоненти на ОМП.

Този сценарий се планира да се реализира в химическите и биологичните обекти в Харков и Киев. Не изключваме и провокация на обектите на ядрената енергетика, на първо място, в намиращата се под контрола на Руската Федерация Запорожка АЕЦ. Така, на 21 април на поста на войските на националната гвардия беше спряна и върната обратно в град Запорожие колоната от 10 автомобили с опасен товар, която се движеше към атомната централа.

Освен това, ръководството на Украйна сериозно е разглеждало въпроса за нанасяне на удари по хранилището за радиоационни отпадъци в бившет предприятие “Приднестровски Химически завод” в населеното място Каменское в Днепропетровска област. Министерството на отбраната притежава документ, който потвърждава критичното състояние на хранилищата и злоупотреби с използване на парите от Евросъюза, отпуснати за обслужване на обекта.

Вторият е “Максимално скрито прилагане на ОМП в малки обеми” за потискане на волята и способността към съпротива в рамките на решение на конкретна оперативна задача.

Този сценарий се е разглеждал на предприятието “Азовстал”. Но заповедта на Върховния Главнокомандващ отмени щурма на предприятието, като осуети плановете на Пентагона за реализирането му.

Третият е най-малко вероятен сценарий, “открито използване на ОМП на бойно поле” в случай неспособността да се постигне успех с конвенционални видове въоръжения, най-скоро в зоната на бойните действия.

Този сценарий се разглежда за Славянск и Краматорск, които са превърнати в градове-крепости.

Високата вероятност на инсцениране на използване на химическото оръжие се потвърждава с факта на доставяне в Украйна на противоотрови за отровни вещества. Само през 2022 г. по запитването на Министерството на здравеопазването на Украйна от САЩ са доставени над 220 хил. ампули с антропин. Този факт свидетелства за целенасоченото подготвяне на провокации с отровни вещества точно с нервно-паралитично действие.

Държавният департамент на САЩ вече е определил реда на разследването и са назначени длъжностни лица, отговорни за извършването му.

За химическите инциденти ще бъде приложен атрибутивният механизъм на Организацията за забраната на химическото оръжие, който позволява да се фабрикуват необходими доказателства и да се назначат виновните по свое усмотрение, което вече неведнъж е било реализирано по време на разследванията на химическите инциденти в Сирия.

Принципното значение ще има бързо събиране на доказателствената база на място (вземане на проби, разпитване на свидетели, документиране със снимки и видео).

Механизмът на разследването на факти на възможно използване на биологичното оръжие ще бъде приложен със санкцията на Генералния Секретар на ООН, който определя състава на групата от експерти, изхождайки от собствените предпочитания.

В района на бойните действия, в които представителите на страните на НАТО няма да бъдат допуснати, се планира да се привличат представителите на Международния комитет на Червен Кръст, снабдени със средства за защита и индикация.

Инсценирането на използването на ОМП са за да се обвини Русия в прилагането на забранените видове оръжия и след това да се реализира така наречен “сирийски сценарий”, при който държавата е подложена на икономическата и политическа изолация, както и изгонване от международни организации, включително от Съвета за сигурност на ООН.

Възможно е развитие на ситуацията в посока на оказване на натиск на лоялните и приятелски за Руската Федерация страни, включително Индия и Китай, с цел принуждаване на тях да въведат санкции срещу нашата страна.

Бихме искали да напомним, че Руската Федерация изцяло унищожи своя химически арсенал на 27 септември 2017 г., което е потвърдено със сертификата на ОЗХО. На своя ред, САЩ, притежавайки най-силния финансов, икономически и технически потенциал, са единствената държава-членка на Конвенцията за забраната на химическото оръжие, която досега има значителен арсенал на бойни отровни вещества.

Изявлението на директора на ЦРУ Уилям Бърнс за възможно прилагане от Русия на тактическото ядрено оръжие е абсурдно. Предвид съвременното ниво на техническото оборудване на международната система за мониторинг за ядрени изпитания не е възможно да се скрие използване на този вид оръжие. Ако това не разбира директорът на ЦРУ, той е или непрофесионал, или е заблуден.

Програмите за създаване на биологични оръжия в СССР бяха напълно прекратени през 1972 г. Заедно с това, броят на биологичните лаборатории на САЩ значително надвишава това, което имат други страни. Според данните на МВнР на Китай, Вашингтон контролира 336 лаборатории в 30 държави, което предизвиква сериозна загриженост.

Обърнете внимание, че въпреки международните си задължения САЩ са запазили в националното законодателство нормите, допускащи възможност на извършване на работи в областта на биологичното оръжие.

Ратифицирането на Женевския протокол от 1925 г. от Съединените щати е придружено с редица уговорки, една от тях допуска прилагане на химическото и токсинното оръжие в отговор на прилагането на тях от друга страна.

В съответствие с Федералния закон на САЩ “За единение и сплотяване на Америка в борбата срещу тероризма” се допускат изследванията в областта на създаване на биологичното оръжие със санкцията на американското правителство. Участниците на подобни изследвания не носят наказателна отговорност за разработване на такова оръжие.

С оглед на блокиране от САЩ на всякакви международни инициативи по верифициране на Конвенцията за забраната на биологичното (токсинното) оръжие, се създават предпоставки за нарушаване на международните споразумения за неразпространение на биологичното оръжие.

Преди отбелязвахме, че Украйна изпрати запитване до компанията-производител за възможността на снабдяване на безпилотни летателни апарати “Байрактар” с аерозолно оборудване.

Предизвиква загрижеността фактът, че на 9 март на територия на Херсонска област разузнавателни подразделения на руските войски откриха три безпилотни летателни апарата, снабдени с резервоари с обем 30 литра и оборудване за разпръскване на вещества.

Според наличните данни, през януари 2022 г. Украйна чрез организации- посредници е придобила над 50 подобни устройства, които могат да бъдат използвани за прилагане на биологични вещества и токсични химикати.

На 21 април 2022 г. на позицията на руските войски от БПЛА беше хвърлен резервоар с ампули. Планирало се е, че при разрушаването им ще има химическа реакция, която ще предизвика експлозия и подпалване с отделяне на токсични вещества, не влизащи в конвенционални списъци.

В лабораторията на 27 Научен център на Министерството на отбраната на Русия, акредитирана към Организацията за забраната на химическото оръжие, се провежда химическият анализ на съдържанието на ампулите, резултатите на който ще бъдат изпратени в техническия секретариат на Организацията по установен ред.

Освен това, бихме искали да напомним, че днес САЩ са единствената държава в световната история, която е прилагала трите вида на ОМП.

Използваните ядрени бомби по време на Втората световна война в Хирошима и Нагасаки, прилагането на токсични химикати във Виетнам и Ирак - всички тези престъпления остават без съответваща оценка от страна на профилните международни институции.

Така, опитвайки да дискредитира специалната военна операция на руските войски, режимът в Киев при подкрепа на американската администрация е способен в близко време да реализира сценарии, които ще доведат до гибелта на десетки хиляди граждани на Украйна, ще предизвикат екологичната и хуманитарна катастрофа.

 


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията