Путин с нова заплаха към света, обеща светкавичен удар

Ключовото тук е способността, която ще придобият руските ВМС, каза президентът

Путин с нова заплаха към света, обеща светкавичен удар | StandartNews.com

Владимир Путин заяви, че в близките месеци руските военноморски сили ще получат нови хиперзвукови крилати ракети "Циркон" и че това къде ще бъдат разположени те, ще зависи от руските интереси, предаде Ройтерс.

В реч в бившата имперска столица Санкт Петербург по случай Деня на военноморските сили, който се отбелязва днес в Русия, президентът отправи възхвала на цар Петър Велики за това, че е превърнал Русия във велика морска сила. В словото си Путин не спомена директно Украйна.

Стопанинът на Кремъл обяви обаче, че е подписал нова военноморска доктрина, подробности за която не бяха разкрити, и похвали хиперзвуковите крилати ракети "Циркон" като единствени по рода си в целия свят.

"Доставката на тези ракети за руските въоръжени сили ще започне в близките месеци", каза Путин. "Фрегатата "Адмирал Горшков" първа ще застъпи на бойно дежурство с това страховито оръжие на борда."

"Ключовото тук е способността, която ще придобият руските ВМС. Те ще могат да отговорят светкавично на всеки, който реши да посегне на нашия суверенитет и свобода."

Хиперзвуковите оръжия могат да летят със скорост девет пъти по-голяма от тази на звука, а през последната година Русия извърши пробни изстрелвания на "Циркон" от военни кораби и подводници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай