Путин каза лично какво мисли за санкциите на Запада

Държавният глава отхвърли опасенията, че в Русия може да бъде обявено военно положение

Путин каза лично какво мисли за санкциите на Запада | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че санкциите на Запада срещу Русия са равносилни на обявяване на война, предаде Ройтерс.

"Тези санкции, които се налагат, приличат на обявяване на война, но слава Богу, не се стигна дотам", каза Путин, говорейки пред група стюардеси в учебен център на "Аерофлот" край Москва.

Той добави, че целите му в Украйна са да защити рускоезичните общности чрез "демилитаризация и денацификация" на страната, така че тя да стане неутрална.

Даването на неутрален статут на Украйна е важно, за да се предотврати присъединяването на тази страна към НАТО, посочи още Владимир Путин. Той подчерта, че последствията от конфликта между Русия и НАТО, който може да възникне, ако Украйна се присъедини към тази организация, са ясни за всички.

Ако Украйна е страна от НАТО, то в съответствие със споразумението, всички останали членове на алианса трябва да я подкрепят в случай на военен конфликт, обясни Путин.

Той също така отбеляза, че Украйна може да се опита да си върне Крим и тогава Русия ще трябва да воюва с целия алианс. "Мисля, че последствията са ясни за всички", добави руският президент.

Путин заяви, че всеки опит на друга сила да наложи зона, забранена за полети, в Украйна ще бъде разглеждан от Русия като стъпка към военен конфликт. НАТО отхвърли искането на Киев за въвеждане на зона, забранена за полети, с мотива, че това би довело до ескалация на войната извън Украйна.

Руският държавен глава отхвърли опасенията, че в Русия може да бъде обявено военно положение или извънредна ситуация. Той заяви, че подобна мярка се налага само когато има значителна вътрешна или външна заплаха. "Не планираме да въвеждаме какъвто и да е специален режим на територията на Русия, в момента няма нужда", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай