Путин и Лавров на съд! Огромен гняв на върха в Германия

Всички, които са виновни за зверствата, трябва да отговарят, не само войниците

Путин и Лавров на съд! Огромен гняв на върха в Германия | StandartNews.com

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер отправи днес призив руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров да бъдат изправени пред съда в Хага по обвинение във военни престъпления. Щайнмайер говори в Хелзинки, където е на визита, за да изрази подкрепата на Германия за членство на Финландия в НАТО.

"Всички, които са виновни за зверствата, трябва да отговарят. Не само войниците, а и онези, които носят политическата отговорност“, заяви германският президент днес пред списание „Шпигел“.

Снимките от Буча са потресаващи, едва успях да понеса гледката, допълни той. „Тези снимки показват още веднъж колко престъпно е нападението на Русия над Украйна, колко смърт и страдание донесе. Това ни прави гневни и тъжни“, каза още Щайнмайер.

Президентът призна, че до последно се е надявал на някакъв остатък от рационалност в Путин и войната срещу Украйна го е изненадала. „Не вярвах, че Путин ще рискува политическото, икономическото и моралното руиниране на собствената си страна заради имперските си мании. Това нападение ме разтърси“, признава още президентът.

„Не бива да правим услуга на руския президент, като допускаме да прехвърли вината за ставащото върху нас. Аз работя цял живот за това да няма война и не се получи. Защо? Целта ли беше грешна? Това са дебатите, които трябва да проведем“, допълва още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай