Путин атакува украинска територия! Започна ли война?

Путин разреши "специална военна операция" в Източна Украйна

Путин атакува украинска територия! Започна ли война? | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин разреши "специална военна операция" в Източна Украйна, съобщават световните медии, базирайки се на информация от руски средства за масова информация.

Съветът за сигурност към ООН се събра на второто си извънредно заседание тази седмица, за да настоява за деескалация и връщане към преговорите.

В реч, излъчена по телевизия, Путин призова украинските войници да се предадат и да се приберат по домовете си. И предупреди, че ако това не се случи, Киев ще носи отговорността за бъдещи кръвопролития. Той определи действията си като "самозащита" и подчерта, че истината и справедливостта са на страната на Русия. По думите му действията на Русия не са свързани с нанасяне на вреда на Украйна, а със защита от "тези, които са взели Украйна за заложник".

По думите на Путин решението е взето по молба на лидерите на двете републики в Донбас, а целта на операцията е "защита на хората, които в продължение на осем години са подложени на издевателства и геноцид от украинския режим", а също така и "предаване на съд на тези, които са извършили редица кървави престъпления срещу мирни жители".

Минути по-късно започна нанасянето на тежки артилерийски удари в районите на Донецк и Луганск. Ракети бяха изстреляни по всички важни военни обекти и бази в поне половин Украйна.

Взривове разтърсват Киев, каза по време на живо предаване от украинската столица телевизия Си Ен Ен. Експлозии също се чуват в Харков. Съобщава се и за въздушни удари в Одеса.

Очаквайте подробности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай