Сряда,

Престъпления срещу човечеството? Ще съдят ли Путин в Хага?

От: Рачо Рачев, колаж Скай нюз -
823
Престъпления срещу човечеството? Ще съдят ли Путин в Хага?
A
A
A

Наказателният съд в Хага е започнал разследване за възможни военни престъпления, извършени от Русия в Украйна, съобщи в сряда вечер главният прокурор към международната институция Карим Хан, предаде ДПА.

"Преди малко информирах председателството на Международния наказателен съд за решението си незабавно да пристъпя към активно разследване на ситуацията. Работата ни по събиране на доказателства е започнала", каза в изявление Хан.

Прокурорът съобщи, че разследването е започнало по искания от 39 страни, включително Германия, Великобритания и Грузия.

В понеделник Карим Хан обяви намерението си да отвори разследване, като заяви, че "има достоверна основа да се смята, че е възможно в Украйна да са били извършени както военни престъпления, така и престъпления срещу човечеството".

Съдът вече е разследвал казуси, свързани с потушаването на проевропейските протести в Киев през 2013-2014 г., както и с руската окупация на Крим и Източна Украйна през 2014 година.

Украйна не е страна по Римския статут на Международния наказателен съд, но е приела юрисдикцията на съда по отношение на военни престъпления и престъпления срещу човечеството на нейна територия. Русия не признава юрисдикцията на съда.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com