Вторник,

Преговори за мир. Какво иска Борел от Китай

От: Агенция Стандарт -
1892
Преговори за мир. Какво иска Борел от Китай
A
A
A

Китай трябва да посредничи за бъдещи преговори за мир между Русия и Украйна, тъй като западните сили не могат да изпълнят тази роля. Това съобщи върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел, предаде АФП.

Пекин досега се въздържа от осъждането на нападението на Москва срещу Украйна, тъй като се стреми да поддържа тесни връзки с Русия.

За първи път във вторник външният министър Уан И съобщи, че Китай „дълбоко съжалява, че е избухнал конфликт между Украйна и Русия, и обръща изключително внимание на вредите, понесени от цивилните“, съобщи държавната телевизия CCTV.

„Няма алтернатива... Трябва да е Китай, сигурен съм в това“, каза Борел в интервю за испанския всекидневник El Mundo. "Дипломацията не може да бъде само европейска или американска. Тук китайската дипломация играе роля", добави той.

Борел каза, че е "очевидно", че ЕС и Съединените щати не могат да посредничат, и изключи възраждането на така наречения Нормандски формат, четиристранна дипломатическа рамка, включваща Русия, Украйна, Франция и Германия.

Форматът е създаден през 2014 г. в опит за прекратяване на сраженията между Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната.

Преговорите между Москва и Киев за търсене на начин за прекратяване на кървавия конфликт ще се възобновят в понеделник, каза украинският преговарящ Дейвид Арахамия, след като инвазията на руския президент Владимир Путин навлезе в 10-ия си ден.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията