Събота,

Порошенко с призив към България за руския петрол

От: Агенция Стандарт -
3331
Порошенко с призив към България за руския петрол
A
A
A

Бившият президент на Украйна (2014-2019 г.) Петро Порошенко призова България да се присъедини към ембаргото за внос на руски петрол. Това каза Порошенко във видеоучастие в конференцията: "НАТО след Мадрид: Урокът от Украйна", организирана от Атлантическия клуб, съвместно с посолствата на Испания и на САЩ у нас, фондация “Конрад Аденауер” и NATO Public Diplomacy Division. Форумът се провежда в контекста на срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни, предава БТА.

Надявам се България да се присъедини към ембаргото за внос на петрол от Русия. Това е най-краткият път към нашата победа, каза Порошенко. Това не е победа с военни средства. Единствената възможност за победа, да спрем опасността от Русия е да депутинизираме Русия и да депутинизираме света, каза Порошенко. По думите му, без санкциите срещу руския газ и петрол, това ще бъде значително по-дълго и по-сложно.

Петро Порошенко каза още, че срещата на НАТО в Мадрид може да бъде истински историческа, като се приеме план за действие за членство на Украйна в Алианса. Той добави, че това е правилният отговор в настоящата ситуация. 

Лидерът на партия “Глас“ и член на украинския парламент Кира Рудик, която също се включи онлайн във форума, припомни искането за затваряне на небето над Украйна. Продължаваме да търсим помощ от НАТО за защита на небето ни. Благодарни сме за военната помощ от НАТО и ЕС, но Русия атакува гарите, инфраструктурата, за да не можем да получаваме тази помощ. Защитата на небето означава живот или смърт за толкова много хора. Ако имаме защитено небе, ще можем да победим, да защитим и да възстановим нашата страна, каза Рудик. 

Заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов каза, че е много важно не само да имаме правилната оценка за това какво става в Украйна, но също и да предприемем правилните действия. Тези правилни действия са свързани най-вече със засилване на нашата сигурност, капацитет, военни способности в рамките на НАТО и в ЕС, посочи Божилов. Очакваме, че срещата на върха на НАТО в Мадрид ще бъде една решителна стъпка към засилване на връзките в Алианса, към изграждане на един по-способен и по-единен Алианс, каза още Божилов.

Йордан Божилов отбеляза също, че основно послание, които се отправя в рамките на НАТО и отделните страни, е да се изгради устойчивост, резистентност към хибридни заплахи, дезинформация, пропаганда. Само тогава ще можем да приемаме правилни, силни решения, каза той. 

„През последните близо 80 години от 1939 г. Кремъл организира общо минимум 25 агресии срещу независими държави. Това показва, че веднъж на четири години съветски, руски, червени войски нахлуват в някоя суверенна държава. Искам да чуя кога светът и НАТО ще кажат „баста“, каза президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Според Паси членството ни в НАТО и в ЕС се нареждат сред шестте най-светли дати в историята на Третата българска държава заедно с  Освобождението, Съединението, Независимостта и спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова каза, че нахлуването на Русия в Украйна разтърси базирания на изградените правила международен ред и създаде една геостратегическа реалност, която разкри уязвимостта, включително и  на съюзниците, особено по Източния фланг на НАТО. След руската агресия би трябвало да ни е ясно на всички, че Русия не е вече стратегически партньор и в тази нова геостратегическа реалност това също трябва да бъде взето предвид, посочи Михайлова.

Тя каза, че взаимодействайки с ЕС, НАТО може допълнително да засили нашата възпираща и защитна позиция срещу хибридни и киберпредизвикателства и заплахи, които обхващат всички области на нашия живот. За съжаление българското общество продължава да бъде податливо на хибридни и дезинформационни кампании, чиято интензивност е по-висока в контекста на руската инвазия в Украйна, посочи Димитрова. Тя изтъкна, че политици, дипломати, журналисти, държавни служители, експерти, млади хора имат отговорност и роля за осъзнаването на този проблем и за неговото решаване. Ако преди живеехме със спокойствието, че стратегическият външнополитически избор на България е неотменима константа, в светлината на днешната константа за целия европейски континент вече знаем, че този избор следва да се отстоява категорично и ежедневно, каза още Таня Димитрова.

Сред участниците в конференцията бяха още президентът  (2012-2017 г.)Росен Плевнелиев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, бивши министри на отбраната, дипломати.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com