Петков с последни новини за евакуирането на българи от Украйна

Комендантският час в Киев затруднява евакуирането, българите не могат да напускат дома си

Петков с последни новини за евакуирането на българи от Украйна | StandartNews.com

Като динамично определи случващото се в момента в Украйна българският премиер Кирил Петков.

Министерството на външните работи има работещ щаб и буквално ежеминутно комуникира с посолството в Киев и с автобусите, чакаме свободни коридори, за да изведем българите, съобщи Петков на брифинг, свикан от Министерството на външните работи.

Външният министър Теодора Генчовска допълни, че комендантският час, който е обявен в Киев, затруднява евакуирането, защото българите не могат да напускат домовете си.

"Търсим удачен начин за осигуряване на безопасен коридор, създадена е група под формата на приложение, в която са включени всички, които желаят евакуация. Там ги информират за часа и мястото на тръгване", добави Теодора Генчовска.

По думите ѝ от Одеса за България са тръгнали 3 пълни автобуса, качени са и четирима италианци и двама украинци.

"Утре също тръгват автобуси. Препоръчваме на българите да зареждат по 20 литра гориво и да го поддържат до напускане на Украйна. На границата има наши екипи", добави Генчовска.

Шефът на ситуационния център поясни, че има 140 човека в Киев, които желаят да бъдат евакуирани. Като получим информация, че ще има зелен коридор ще дадем инструкции да тръгнат към посолството. Стараем се да поддържаме и духа им, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай