ООН със страшни цифри за войната

Прокудените от страната си украинци са вече над 3 300 000

ООН със страшни цифри за войната | StandartNews.com

Украинските власти оповестиха данни за загубите и разрушенията, претърпени в двата най-големи града в страната - 228 души са били убити в столицата Киев. Повече от 900 са били ранени.

В Харков са били разрушени или превърнати в необитаеми около 600 жилищни сгради. Украинските военни съобщиха днес за интензивни боеве срещу русски войски, настъпващи в Донецка и Луганска област.

847 е броят на мирните жители на Украйна, чиято гибел, вследствие от бойните действия в страната, е потвърдена до този момент от Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека.

От Службата са убедени, че реалният брой на цивилните жертви е "значително по-висок", тъй като не са имали достъп или възможност да добият или потвърдят сведенията за някои от районите, където бойните действия са най-интензивни - в това число Мариупол, Волноваха, Изюм, Северодонецк, Рубежное и Тростянец. 

От ООН потвърждават гибелта на 64 деца, докато украинската прокуратура съобщава за 112. 

От потвърдените 847 жертви 53 са самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, поддържани от Русия. Убитите мирни хора в територии, контролирани или доскоро контролирани от законното украинско правителство, са близо 800.

Украинската армия е дала десетки жертви при вчерашната ракетна атака по база край южния град Николаев, съобщи Франс прес, предава БНР. Улични боеве в Мариупол пречат на спасителите да достигнат до оцелелите в бомбоубежището на местния драматичен театър, който бе бомбардиран по-рано през седмицата. От тази сутрин - след напразни призиви на президента Володимир Зеленски за преговори с руската страна - руски войски са преминали в офанзива с танкове и хеликоптери към град Запорожие, съобщиха местните власти.

Прокудените от страната си украинци са вече над 3 300 000, съобщи Върховният комисариат за бежанците. Смята се, че бежанците в самата Украйна са почти двойно повече.

Украинският финансов министър Серхий Марченко заяви, че 30% от украинската икономика е спряла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай