Наш завод ремонтира танкове, украинци идват на проверка

Фалшива новина е, че самолетите F-16 няма да пристигнат и ще отидат в Украйна

Наш завод ремонтира танкове, украинци идват на проверка | StandartNews.com

Украински специалисти ще пристигнат у нас идната седмица. С тях конкретно ще преговаряме какво ще се прави евентуално в България, каква техника ще бъде ремонтирана, съобщи в интервю за БНТ заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов по повод решението на парламента за оказване на военнотехническа помощ за Украйна. 

Министерството на отбраната ще направи всичко възможно да изпълни това решение на Народното събрание, посочи Божилов.

Той отбеляза, че още от социалистическо време в България е изграждана най-голямата способност за ремонт на бронетанкова техника във Варшавския договор – системата на заводите „Терем“.  Имаме седем завода, които са специализирани в различни дейности. В „Терем“ – Търговище се ремонтират танкове, бронирани машини. Там се модернизират и българските танкове в момента, посочи Божилов.

Имаме и хора, и капацитет за това, въпросът е да видим какво ще искат украинските колеги, добави той. Божилов посочи още, че Словакия вече е започнала ремонт на бронетанкова техника. Това е важно за Украйна, защото войната ще бъде дълга, прогнозира той.

Заместник-министърът на отбраната каза, че взетото решение с голямо мнозинство от парламента за помощ за Украйна е ясен признак, че ние знаем кой е агресорът в тази ситуация и кой е пострадалият, и на кого трябва да помогнем. Това е важно, защото първоначално имаше колебания в обществото ни и трябва да се борим с много химери, с хибридни заплахи, с тази пропаганда, която се изсипва и която ни разколебава, коментира Божилов.

Йордан Божилов каза, че за България е много важно да има авиация, охраната на въздушното ни пространство изисква тази способност. Авиацията ни не е приземена, нашата задача е да намерим начин самолетите, които имаме, да се използват толкова дълго, докато дойдат новите F-16, посочи Божилов. Ние вече 30 години поддържаме стара съветска техника, трябваше да пристъпим към замяната й още преди много години, посочи още той. Вървим към придобиване на нова техника, имаме договор за покупка на осем самолета. Ще поискаме от наши съюзници подкрепа за разполагане на технически средства, с които не разполагаме, посочи Божилов.

Във връзка с приключването на 31 май на участието на нидерландските военновъздушни сили (ВВС) в съвместното изпълнение на мисията Air Policing с българските ВВС по охрана на въздушното ни пространство, Божилов каза, че се разговаря и с Нидерландия да остане повече, но и с други страни, които да подпомогнат България. Той посочи, че в идните дни ще стане ясно как продължава подкрепата по охрана на въздушното ни пространство.

Йордан Божилов нарече „фалшива новина“, че самолетите F-16 няма да пристигнат и ще бъдат предоставени на Украйна, а парите, платени от България по договора, ще ни бъдат върнати. Абсолютно фалшива новина, каза той. Самолетите ще дойдат в началото на 2025 г., посочи Божилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай