Неделя,

Напук! Русия постигна голяма победа срещу Запада

От: Иван Ангелов -
4265
Напук! Русия постигна голяма победа срещу Запада
A
A
A

Руската страна е спечелила 158 милиарда евро от износ на изкопаеми горива през първите шест месеца на войната, възползвайки се от високите им цени, се казва в доклад на независим изследователски център, публикуван днес, предаде Франс прес.

В доклада се призовава за по-ефективни санкции срещу Москва.

Нарастващите цени на изкопаемите горива означават, че настоящите приходи на Русия са доста по-големи от тези през предходните години, въпреки намалението на обемите за износ, се подчертава в доклада на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), базиран във Финландия.

Цените на газа скочиха до исторически равнища в Европа, докато тези на петрола нараснаха рязко в началото на войната, преди наскоро да спаднат.

„Смята се, че износът на изкопаеми горива е налял 43 милиарда евро в руския федерален бюджет, помагайки за финансирането на военни престъпления в Украйна“, са изчислили авторите на доклада.

Тези числа се отнасят за първите 6 месеца на войната, последвала нахлуването на Русия в Украйна, или за периода 24 февруари-24 август.

За този период CREA заключава, че най-големият вносител на руска енергия от изкопаеми горива е Европейският съюз (на обща стойност 85,1 милиарда евро), следван от Китай и Турция.

ЕС реши да наложи постепенно ембарго върху вноса на нефт и петролни продукти. Общността освен това вече сложи край на покупките на въглища, но руският газ, от който е силно зависима, за момента не е засегнат.

Изследователският център обаче смята, че европейското ембарго върху въглищата, наложено на 10 август, вече дава плодове, като от този момент нататък руският износ е спаднал до най-ниските си нива от инвазията в Украйна насам. „Русия не успя да намери други купувачи“, пишат авторите на доклада.

Според изследователите, трябва да бъдат въведени „по-строги“ правила, за да не се допусне руският нефт да навлиза на пазари, на които се предполага, че е забранен. В момента е твърде лесно западните санкции да бъдат заобикаляни, пише в доклада.

ЕС трябва да забрани използването на европейски кораби и пристанища за транспортиране на руски петрол до трети страни, смятат експертите. Обединеното кралство също е призовано да забрани участието на своя застрахователен сектор в такъв международен транспрот.

Държавите от Г-7  решиха в петък „спешно“ да поставят таван на цената на руския петрол. това е сложен механизъм, който трябва да бъде въведен, за да нанесе нов удар върху енергийните печалби на Москва, отбелязва АФП.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com