Напрежение! Пуска ли Байдън ракетите към Русия

Ще се доставя ново оръжие на Украйна

Напрежение! Пуска ли Байдън ракетите към Русия | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес нов пакет оръжейна помощ за Украйна, предаде Ройтерс.

Той включва високоточни, бързоподвижни артилерийски ракетни системи. Те могат да поразяват с прецизност цели на до 80 километра.

"Съединените щати ще бъдат редом до своите украински партньори и ще продължат да снабдяват Украйна с оръжия и оборудване, за да се защитава", каза Байдън в изявлението, с което обяви новия пакет на обща стойност 700 милиона долара.

Има важни цели, които украинците не могат да достигнат със сегашното си въоръжение, затова тези ракетни комплекси ще променят значително ситуацията на бойното поле в югоизточната част на Украйна, където е съсредоточено основното настъпление на руските войски, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза на съвместна пресконференция във Вашингтон с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Киев и обещал на Вашингтон да не използва модерните системи за атаки в Русия.

Вчера Байдън каза пред репортери, че САЩ няма да предоставят на Украйна ракетни комплекси, с които може да бъдат обстрелвани цели в Русия.

Такъв ход би бил рискован, предупреди американското разузнаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай