Мобилни телефони виновни за смъртта на руските войници в Макеевка

Според министерството на отбраната сред загиналите е и заместник-командирът на полка

Мобилни телефони виновни за смъртта на руските войници в Макеевка | StandartNews.com

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че при украинското нападение срещу Макеевка през уикенда са били убити 89 руски военнослужещи. То посочва като основна причина за атаката неразрешеното използване на мобилни телефони от войниците, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на ведомството.

Висш руски военен представител съобщи, че веднага след нападението командването и офицерите от военната част, младшите командири и военнослужещи от други части са  взели всички възможни мерки за спасяване на пострадалите.

При разчистването на отломките обаче броят на загиналите нарасна на 89 души, каза пред журналисти генерал-лейтенант Сергей Севрюков от Главното военно-политическо управление на руските въоръжени сили, цитиран от ТАСС.

Според министерството на отбраната сред загиналите е и заместник-командирът на полка.

"Вече е очевидно, че основната причина за случилото се е включването и масовото използване от личния състав, въпреки забраната, на мобилни телефони в в района на обсега на вражеските оръжия. Този фактор е дал възможност на врага да проследи и определи координатите на местоположението на войниците за нанасяне на ракетен удар", каза Севрюков, допълвайки, че се вземат мерки за предотвратяване на подобни трагедии в бъдеще.

Севрюков каза също, че комисия разследва обстоятелствата около случая и въз основа на резултатите от разследването отговорните за случилото се ще бъдат подведени под отговорност.

По-рано министерството на отбраната съобщи за 63-ма убити руски военнослужещи при украинската атака срещу град Макеевка в новогодишната нощ. Според него украинците са изстреляли шест снаряда от реактивна система за залпов огън "Хаймарс" по пункт за временно разполагане на руско военно подразделение в района на града в източните покрайнини на Донецк. Сградата е била поразена от "четири ракети с фугасна бойна глава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай