Петък,

Мирен договор между Украйна и Русия? Ето го вариантът

От: Редактор -
911
Мирен договор между Украйна и Русия? Ето го вариантът
A
A
A

Financial Times пусна вариант от мирния договор, според 4 източника

Предвижда се споразумението да бъде ратифицирано не само от Русия, но и от САЩ, Китай, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Полша, Турция и Израел.

Русия е готова да се откаже от повечето си искания към Украйна, които постави в началото на войната, съобщава Financial Times. Изданиетосе позовава на четири източника, запознати с хода на преговорите между двете страни, предаде Марица.

Москва продължава да настоява Украйна да се откаже от плановете си за влизане в НАТО, да се ангажира да не бъдат разполагани бази на трети страни на нейна територия и да се гарантира, че Киев няма да се опита да създаде свое ядрено оръжие.

Същевременно Русия е готова да се примири с приемане на Украйна в ЕС и с предоставянето на многостранни гаранции за сигурността на украинската страна от страна на редица мощни във военни отношение държави, включително САЩ и Великобритания.

Първоначалните претенции на Кремъл за "демилитаризация" и "денацификация" на Украйна отсъстват от проекта за мирно споразумение, твърди FT, цитиран от news.bg.

Членът на украинската делегация на преговорите Давид Арахамия посочва, че предвидените гаранции за сигурността на страната са "близки до чл. 5" от договора на НАТО за колективната отбрана, предвиждащ нападението срещу дадена страна да се смята за нападение срещу всички съюзници.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com