Петък,

Мариупол остана без ток, вода и храна. Лекари искат евакуация

От: Стандарт -
1954
Мариупол остана без ток, вода и храна. Лекари искат евакуация
A
A
A

Хуманитарната ситуация в едноименния град с пристанище Мариупол е "катастрофална" и е жизненоважно цивилните да бъдат евакуирани. За това предупреди висш служител от "Лекари без граници", цитиран от АФП.

Градът, който се намира близо до границата с Русия, е обсаден от руски сили, и планираната за събота сутринта евакуация на цивилните граждани бе провалена. „Наложително е този хуманитарен коридор, който трябваше да бъде осигурен, да се възстанови много бързо, за да може майки с деца веднага да напуснат града", каза координаторът на организацията в Украйна Лоран Лигозат. „Днес вече няма вода; хората имат огромни проблеми с достъпа до питейна вода и това се превръща в решаващ проблем. Хората нямат ток, няма и парно. Храната в магазините свърши“, каза Лигозат.

От Министерството на отбраната на Русия обявиха прекратяване на огъня за отваряне на хуманитарен коридор в събота, който да позволи на 450 000-те жители на града да започнат евакуация с автобуси и лични автомобили. Украинските власти обаче обявиха забавяне на евакуацията, заявявайки, че руската страна е продължила да обстрелва града и околностите му. По-късно Русия обяви, че са възобновени "настъпателните действия", като всяка страна обвинява другата за провала на прекратяването на огъня.

 

 


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com