Лоша новина за Киев. Какво ги чака през зимата

Говори заместник-началникът на столичната администрация Петър Пантелеев

Лоша новина за Киев. Какво ги чака през зимата | StandartNews.com

Отоплението в Киев тази зима може да бъде изключено за няколко дни или седмици. Това заяви заместник-началникът на столичната администрация Петър Пантелеев в интервю за украинското издание на „Икономическата истина”.

„Има такава вероятност...Ние планираме нашите дейности, като вземем предвид факта, че такива случаи ще се случат. Ние се готвим за това“, каза Пантелеев в отговор на въпроса дали Киев трябва да очаква спиране на отоплението през зимата за няколко дни или седмици.

Той добави, че властите в Киев купуват мобилни котли.

И днес продължават руските ракетни удари срещу енергийната инфраструктура в западната част на Украйна, предаде Франс прес, позовавайки се на националния енергиен оператор „Укренерго“.

Руснаците „извършиха още една вълна от ракетни атаки срещу енергийни съоръжения на основните мрежи в западните региони на Украйна. Мащабът на щетите е сравним или може да надхвърли последствията от атаката на 10-12 октомври“, съобщи „Укренерго“ в социалните медии, предаде БГНЕС.

Руските сили изстреляха тогава над 80 ракети по градове в Украйна, като очевидно отмъщение за експлозия, която повреди ключов мост, свързващ Кримския полуостров с Русия.

Енергийните ограничения бяха "принудително приложени" в няколко региона, включително столицата Киев и околния регион, каза „Укренерго“.

„Специалистите предприемат всички мерки за възможно най-скорошно възстановяване на електрозахранването“, добави операторът. В Западна Украйна доставките на електричество и вода са прекъснати в части от Волинска област, според нейния губернатор. Град Хмелницки беше без електричество и градският съвет призова жителите да се подготвят за недостиг на вода.

В Ровно, също на запад, губернаторът Виталий Ковал каза, че атаките са повредили електрически подстанции. Прекъсвания на електрозахранването бяха съобщени и в югозападната област на Одеса след "два ракетни удара по енергийната инфраструктура на региона", каза губернаторът Максим Марченко.

Губернаторът на Кировоград в Централна Украйна призова местния бизнес и жителите да намалят потреблението на електроенергия след атаките срещу "важни" енергийни съоръжения в Кропивницкия и Голованивскя райони. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай