Вторник,

Лавров е бесен, в какво ще превърнат Македония и Черна гора

От: СТАНДАРТ -
30562
Лавров е бесен, в какво ще превърнат Македония и Черна гора
A
A
A

Западният свят се опитва да направи от Черна гора и Северна Македония инструменти в антируската игра. Това предупреди руският външен министър Сергей Лавров в интервю за асоциацията "Наше кино", публикувано на сайта на руското външно министерство, предаде ТАСС.

"Има поразителна промяна между това, което черногорците и македонците чувстват към Русия, и това, което техните политици са принуждавани да правят от Брюксел, ЕС и НАТО. Това е опит за превръщането им в "инструмент" в антируската игра", каза той.

По думите му това е "същото, което са опитали да направят и от Украйна и от редица други източноевропейски страни". Той добави, че преди това Западът е подхранвал русофобски настроения в тези две страни.

Лавров оцени положително решението на Архиерейския събор на Сръбската православна църква (СПЦ) да върне в състава си Църквата в Северна Македония.

"Оценявам това (възстановяването на ехаристийното общение между сръбската и македонската църква) единствено положително. Смятам, че това е разумно решение на СПЦ и на патриарх Порфирий", каза той в интервюто за асоциация "Наше кино".

Според министъра "това е достоен отговор на интригите, които плете Константинополският патриарх". "Той се опита завинаги да погребе всякакви отношения между другите православни църкви, преди всичко между сръбската и македонската", каза Лавров. "Този провокационен замисъл беше осуетен."

Ръководителят на руското външнополитическо ведомство нарече мъдро решението за възстановяването на евхаристийното общение между сръбската и македонската църква. "Това позволява да бъде възобновено евхаристийното общение с Руската православна църква, от което ние сме заинтересовани. Убеден съм, че това ще послужи за благото на православието", каза Лавров.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com