Кръв се лее в Азовстал, ще има ли руски парад в Мариупол за 9 май

Централните улици на града спешно се почистват от отломки, тела и невзривени боеприпаси

Кръв се лее в Азовстал, ще има ли руски парад в Мариупол за 9 май | StandartNews.com

Командващият украинските сили, намиращи се в металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, съобщи, че в завода се водят "ожесточени и кръвопролитни боеве", предадоха агенциите.

Във видео, публикувано снощи, Денис Прокопенко, командир на украинския полк "Азов", основната сила, защитаваща завода, съобщи, че руснаците са проникнали на територията на комбината и набезите им продължават. "Водят се ожесточени и кръвопролитни боеве", каза той.

"Азовстал" остава едно от най-големите гнезда на украинска военна съпротива и е подложен на масирани руски бомбардировки и обстрели. Руската държавна телевизия излъчи кадри, на които над комбината се издига пушек.

Вчера Украйна обвини Русия, че планира да проведе военен парад в превзетия град Мариупол на 9 май, за да отпразнува победата над нацистите през Втората световна война.

Киев твърди, че служител от президентската администрация на Русия е пристигнал в стратегическия южен пристанищен град, който до голяма степен беше разрушен при руската инвазия, продължила повече от два месеца, за да наблюдава плановете за парада по случай Деня на победата.

"Мариупол ще се превърне в център на "празненства", посочва украинското военно разузнаване (ГУР) в социалните мрежи.

Централните улици на града спешно се почистват от отломки, тела и невзривени боеприпаси, добавя се в съобщението.

Тази сутрин се разбра, че пристигналият в опустошения град е заместник-началникът на руската президентска канцелария Сергей Кириенко. За визитата му съобщи в публикация в чат приложението Телеграм донецкият сепаратистки лидер Денис Пушилин.

В Кремъл Кириенко, който е бивш руски премиер, отговаря за вътрешната политика в Русия.

В Мариупол той посетил металургичния комбинат "Илич" и пристанището, според Пушилин.

Кириенко, който е бил придружаван от генералния секретар на партията на Владимир Путин "Единна Русия", Андрей Турчак, е посетил и град Волноваха.

Пушилин написа, че хората в самопровъзгласилата се Донецка народна република разбират посещението на високопоставения представител на Кремъл като знак, че "Русия се е завърнала завинаги".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай