Киев става призрачен град

Токът спря, бомбоубежищата пълни, 3 милиона в ужас

Киев става призрачен град | StandartNews.com

Киев стана призрачен град. 12 часа, след като армията на Владимир Путин нахлу в Украйна, а руските ракети обстреляха Киев, градът се опразни. Кметът Виталий Кличко въведе комендантски час от 22 ч. до 7 ч., но още в 18 ч. улиците на украинската столица вече бяха празни и тъмни.

Хората в 3-милионния град масово се затвориха в бомбоубежищата. А онези, които все пак останаха по домовете си, изгасиха лампите, за да не привлича светлината евентуални руски изтребители.

Всичко започна в 4 ч. сутринта, когато руският президент обяви, че е "взел решение за провеждане на специална военна операция в Донбас". Причината била, че т.нар. Донецка народна република, чиято независимост Путин призна с указ на 22 февруари вечерта, е поискала военна помощ по силата на сключения с Русия договор за взаимопомощ.

Военната агресия не закъсня. Няма и два часа по-късно световните медии гръмнаха за взривове в Киев, след като по руската столица са били изстреляни балистични и крилати ракети. Минути след това стана ясно, че под обстрел е и Мариопул. Летището в Храков пламна. Ройтерс би аларма за артилерийска стрелба, както и за това, че Путин пробва да превземе Чернобилската АЕЦ.

Светът настръхна. Ще търсим отговорност на Владимир Путин, обяви Джо Байдън. Европейските лидери съобщиха за спешна среща на върха в четвъртък вечерта, която да одобри ответния удар във възможно най-строги финансови и икономически санкции за Русия.Докато украинският премиер Володимир Зеленски безуспешно пробваше да се свърже с Путин, а Джо Байдън го надъхваше да бъде силен, хората в Киев бяха сковани от ужас.

Опашки за пари, храна и пушки се извиха още по тъмно. Жителите на украинската столица опразниха първо магазините за оръжие, след като в сряда властите разрешиха масовото въоръжаване.

Първите руски удари в четвъртък пратиха киевчани пред банкоматите и в бензиностанциите. Грандиозни опашки се извиха за пари, но след няколко часа бе въведено ограничение за теглене - за да не рухне веднага финансовата система на страната. Множеството коли на бензиностанциите пък с основание породиха страхове, че горивата ще свършат до края на деня.

Първата реакция на хората бе да напуснат града, разказа пред БНР Татяна Доценко, преподавател в Киевския университет "Тарас Шевченко"."Всичко живо се изнася от Киев към Западна Украйна", допълни Доценко.Световните агенции пуснаха снимки на зловещите колони от автомобили. Движението по четирилентовия път към западния град Лвов бе спряно и автомобилите образуваха задръстване  от десетки километри.

Хората стояха с часове, опитвайки се да се снабдят с хранителни продукти. След което бягаха към бомбоубежищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай