Сряда,

Киев съобщи за ужасна кражба, извършена от руснаците

От: Рачо Рачев -
1802
Киев съобщи за ужасна кражба, извършена от руснаците
A
A
A

Силите на Русия са откраднали няколкостотин хиляди тона зърно в районите в Украйна, които те са окупирали. Това заяви днес украинският заместник-министър на земеделието Тарас Висоцки пред украинската национална телевизия, предаде Ройтерс.

Пред медията украинският представител спомена за 1,5 милиона тона зърно, складирани в окупираните територии.

Още в четвъртък украинското външно министерство обвини Русия, че краде зърно от територията, която е окупирала в Украйна и каза, че това увеличава заплахата за глобалната хранителна сигурност.

Междувременно президентът Володимир Зеленски обяви, че недостигът на горива в Украйна скоро ще приключи, въпреки че руските сили са нанесли щети на редица складове за горива.

По-рано тази седмица руските сили нанесоха удар на основния производител на гориво в Украйна - петролната рафинерия в Кременчук, както и няколко други големи склада.

"Има опашки и увеличаване на цените в бензиностанциите в много области на нашата страна. Окупаторите нарочно унищожават инфраструктурата за производство, доставки и складиране на гориво. Русия блокира също нашите пристанища, така че да няма незабавни решения за запълване на дефицита. Но украински правителствени представители обещават, че до седмица, максимум две, системата за доставки на гориво за Украйна ще работи, което ще предотврати недостига", каза Зеленски.

В изявление украинската министърка на икономиката Юлия Свириденко каза, че недостигът ще бъде елиминиран до седмица, а украинските оператори са подсигурили договори с европейски доставчици.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com