Петък,

Киев разкри коварен план на руснаците за войната в Украйна

От: Иван Ангелов -
2268
Киев разкри коварен план на руснаците за войната в Украйна
A
A
A

Министерството на отбраната на Украйна заяви, че Русия подготвя имитация на сериозен инцидент в намиращата се под контрола на проруските сили Запорожка АЕЦ с цел да осуети контранастъплението на Киев за отвоюване на окупираните от Москва територии.

Според украинското разузнаване, руските сили скоро ще обстрелват централата и после ще обявят, че има изтичане на радиация. Това би предизвикало международно разследване, по време на което всякакви бойни действия биха били прекратени.

В съобщението на Главното управление за разузнаване на украинското военно министерство, публикувано в Телеграм, се допълва, че Русия е попречила на планираната ротация на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия, разположени в централата. Ройтерс отбелязва, че агенцията не е споменавала нищо по въпроса. През февруари Русия заяви, че Украйна възнамерява да организира ядрен инцидент на територията си, за който да обвини Москва.

В Днипро днес ще бъде обявен ден на траур заради загиналите при вчерашния обстрел на болницата в града, обяви кметът Борис Филатов. Двама души загинаха, а десетки бяха ранени. От руското министерство на отбраната твърдят, че при този ракетен удар са унищожени складове с боеприпаси на украинската армия.

Междувременно руският заместник външен министър Михаил Галузин заяви, че отказът на Украйна от влизане в НАТО и Европейския съюз и връщането към неутралния извънблоков статут е едно от условията за постигането на мир. Той отбеляза, че подходът на Русия към уреждането на конфликта в Украйна не се е променил и добави, че важен елемент от уреждането на кризата е защитата на правата на рускоезичните граждани и националните малцинства.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com