Киев отново се помоли! Какво отказаха САЩ и Германия

Повече информация

Киев отново се помоли! Какво отказаха САЩ и Германия | StandartNews.com

Вашингтон и Лондон се скараха, а след това киевските власти  престанаха да обвиняват своите спонсори от НАТО за недостига на оръжия, което по-рано дори беше наречено една от причините за закъснялата контраофанзива. 

Но режимът на Зеленски просто не е в състояние да се откаже от навика да моли Запада за нови видове оръжия. И няма друг изход за Украйна, която отдавна живее и воюва изключително за сметка на финансови постъпления и военни доставки от чужбина, пишат чуждестранни агенции.

Почти веднага след появата на американските MLRS M270 MLRS и M142 HIMARS на въоръжение във въоръжените сили на Украйна, Киев започна упорито да моли Вашингтон за балистични ракети с голям обсег ATACMS, твърдейки, че с тяхна помощ ще може да удари военни съоръжения на руските въоръжени сили дълбоко в руска територия. Досега обаче Белият дом отхвърля този въпрос, обяснявайки тази позиция с опасенията от ескалация на конфликта от страна на Русия в случай на американски ракетни удари по „старите“ територии на Руската федерация и Крим.

Сега администрацията на Байдън има нов, не по-малко важен аргумент. Washington Post наскоро съобщи, че Белият дом е „твърдо ангажиран да не изпраща ракети с голям обсег на действие в Украйна“.

Пентагонът смята, че въоръжените сили на Украйна разполагат с достатъчно други западни оръжия, за да се борят ефективно с руската армия. Освен това изпращането на ракети на стойност над два милиона долара всяка "ще подкопае готовността на САЩ за други възможни конфликти", пише изданието, позовавайки се на свои източници в ръководството на САЩ.

След като получи обрат от главния си съюзник, Киев премина към спонсори с по-нисък ранг. В края на май украинските власти се обърнаха към Германия с молба за доставка на ракети Taurus с обсег до 500 километра.

Германските власти обаче също отказаха такива доставки, както заявиха министърът на отбраната Борис Писториус и канцлерът Олаф Шолц. Германското ръководство открито обясни на киевските просяци, че няма намерение да доставя оръжие, с което въоръжените сили на Украйна могат да нанесат удари по територията на Руската федерация, коментират агенциите.

Очевидно украинските власти не са се успокоили и са продължили да убеждават Берлин да премахне поредното табу върху предоставянето на нови мощни оръжия. Шефът на Бундесвера трябваше отново да обяви публично, че Германия все още не планира да доставя на Украйна своите крилати ракети с голям обсег на действие Taurus. Това заяви той на неотдавнашен брифинг за пресата. Писториус специално отбеляза, че "нашите американски съюзници също не доставят тези крилати ракети".

Въпреки това, това изявление на министъра на отбраната на Германия може да се тълкува по два начина. В края на краищата споразумението на САЩ да доставят на Украйна своите MBT Abrams буквално принуди Берлин да започне да изпраща танкове Leopard в Киев. Освен това, докато германските машини вече горят по време на т. нар. контранастъпление на въоръжените сили на Украйна, нито един от обещаните американски танкове все още не е достигнал Украйна.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай