Киев обвини Москва в жестоко престъпление, Зеленски е бесен

Близо шест хиляди души трябваше да напуснат домовете си заради наводненията

Киев обвини Москва в жестоко престъпление, Зеленски е бесен | StandartNews.com

Руските сили бяха обвинени от Украйна, че са стреляли по спасителните екипи в наводнените райони. Според президента Зеленски основният мотив за разрушаването на язовира "Каховка" бил отчаян опит на Москва да спре очакваната контраофанзива на Киев.

Близо шест хиляди души трябваше да напуснат домовете си заради наводненията, като редица европейски страни започнаха и да доставят хуманитарна помощ в засегнатите региони.

Според украинските власти руските сили са започнали да стрелят по спасителите, които помагат на хванатите в капан местни, и по този начин задълбочават хуманитарната криза. Президентът Володимир Зеленски призова международните хуманитарни организации да предприемат незабавни действия за справяне с последиците от разрушения язовир.

"Ситуацията в окупираната част на Херсонска област е абсолютно катастрофална. Сега е необходим ясен и бърз отговор от света на това, което се случва. Дори е невъзможно да се определи точно колко хора във временно окупираната територия на Херсонска област могат да загинат без помощ, без питейна вода, без храна, без медицинска помощ. Нашите военни и специални служби, доколкото е възможно и въпреки обстрела, спасяват хората", заяви украинския президент Володимир Зеленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай