Италия пусна подписка срещу дискриминацията на руската култура

Близо 20 000 души са подписали призива срещу уволненията

Италия пусна подписка срещу дискриминацията на руската култура | StandartNews.com

Петиция, призоваваща да не се отказва сътрудничество с представители на сферата на културата и науката на Русия, стартира в Италия. Според данните на сайта change.org към понеделник близо 20 000 души са подписали призива, предава агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Авторите на петицията отбелязват, че след като Русия започна "операцията" в Украйна, в Италия "има редица уволнения на учени и представители на руската култура".

"Загрижеността ни е породена от факта, че дискриминацията срещу руснаците, особено най-изявените представители на тази страна, може да доведе до необратими последици в дългосрочен план. Дехуманизацията на хората е процес, който е характерен за абсолютистките режими и често води до прояви на неконтролирано насилие", се казва още в текста.

Авторите на документа призовават италианското правителство да "не допуска никакви актове на остракизъм".

"Надяваме се, че по-широкият академичен и културен диалог ще помогне да се избегне изолирането на Русия", се казва в петицията.

По-рано 200 представители на Италия, включително журналисти, писатели, музиканти, студенти и учители, както и дейци на културни сдружения, призоваха президента Серджо Матарела и министъра на културата Дарио Франческини да не дискриминират руската култура.

Такива призиви бяха предизвикани от редица събития, включително отмяна на лекция в Миланския университет за творчеството на Фьодор Достоевски на италианския славист, писател и преводач Паоло Нори, както и атаки в социалните мрежи срещу живеещия в Италия руски писател Николай Лилин , автор на романа "Сибирско възпитание", по който италианският режисьор Габриеле Салваторес снима едноименния филм (2013). Освен това Ла Скала отстрани световноизвестния диригент Валерий Гергиев, а Анна Нетребко сама отмени участието си в постановка на опера в миланския театър.

Танцьорът Сергей Полунин каза, че няма да може да представи своя "Распутин" в Милано в театър "Арчимболди" през април поради контузия. Спектакълът е отложен за следващата година, съобщи вестник Corriere della Sera в понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай