Четвъртък,

Има ли опасност за живота на Путин? Разкрития от български журналист

От: Иван Ангелов, сн. ТАСС, архив -
6265
Има ли опасност за живота на Путин? Разкрития от български журналист
A
A
A

Край Путин кръжат милитаризирани „ястреби”, които очакват той да не се справи с войната в Украйна и да го отстранят. Това мнение изрази пред Нова телевизия журналистът Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat.

„През последните седмици разговарях с хора от кръга около Кремъл. Те се опитаха да отправят посланието, че за света в момента Путин е миротворец, тъй като около него кръжат „ястреби”, които очакват той да не покаже никакви положителни ходове във войната, да изгуби част от позициите си в Русия, да се страхува да на прави обща мобилизация, а това е единственият ход, който да обърне войната, особено в Херсон. Има група милитаризирани „ястреби”, които очакват Путин да не се справи с войната и да го отстранят”, каза Христо Грозев.

Според него все още има сериозен риск за нападение към трета страна. „Ако има 1-2 очевидни загуби, които не могат да бъдат обяснени по руския телевизионен ефир вечер, ако станат очевидни тези загуби, в стратегията на Путин се включва отвличане на общественото внимание чрез разширяване на войната извън Украйна. В момента виждаме много послания по пропагандистките канали, че тази война вече не е война с Украйна, а е с НАТО. Един превантивен удар от тяхна страна в трета страна ще намали социалното напрежение в Русия”, заяви Грозев.

По думите му в момента се появяват все повече гласове в Русия, които наричат Путин „слаб президент”, „клоун”. Това ставало в Телеграм канали.  „Тези канали се държат от глави на военизирани групи. Те продължават да не бъдат арестувани, някои ги подкрепя”, смята Грозев.

Относно контраофанзивата, предприета от Украйна, той каза, че интересни индикатори за това са патриотичните канали в Телеграм, които в последните дни са мълчаливи.

„Но това дори не е истинската офанзива, тя се очаква реално в първите дни на септември. В момента превесът на сили и мотивацията са на страната на Украйна. Русия не може да обърне това, ако не вкара поне още 100 000 войници, което е много трудно”, смята Христо Грозев.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com