Иде ли кошмар за Русия? Европа е готова с най-тежката мярка

Нито една страна членка не е склонна да блокира изключването на Русия от SWIFT

Иде ли кошмар за Русия? Европа е готова с най-тежката мярка | StandartNews.com

Разговорите между страните членки на Европейския съюз за изключване на Русия от международната система за разплащания SWIFT са близо до постигане на утвърдително решение, каза днес служител от канцеларията на френския президент, цитиран от Ройтерс.

Служителят, който поиска да остане анонимен, каза, че нито една страна членка не е склонна да блокира решението за изключване на Русия от системата, но обсъжданията продължават.

Премиерите на Великобритания и Нидерландия Борис Джонсън и Марк Рюте обсъдиха по телефона възможността за изключване на Русия от системата SWIFT, съобщи Джонсън в акаунта си в Туитър, цитиран от ТАСС.

"Разговарях днес с Марк Рюте и му благодарих за значимата подкрепа в осигуряване на доставки за Украйна на помощ от отбранителен характер. Обсъдихме Суифт и необходимостта от спешни действия, насочени към изключване на Русия (от системата за разплащания), написа британският премиер.

Лидерът на социалистическата партия в Италия Енрико Лета написа днес в Туитър, че премиерът Марио Драги подкрепя изключването на Русия от системата SWIFT заради руската инвазия в Украйна. Демократическата партия (ДП) на Лета е част от италианското правителство. Самият Драги все още не е потвърдил това, но каза, че Италия напълно подкрепя курса на ЕС по санкциите срещу Русия, "включително мерки , свързани със SWIFT".

По-рано украинският президент Володимир Зеленски също написа в Туитър, че Драги го е уверил в телефонен разговор, че Италия подкрепя изключването на Русия от SWIFT.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо написа този следобед във Фейсбук: "По отношение на санкциите срещу Русия, Италия заема твърда позиция: не трябва да има колебание относно жестокостта на тази война, която руското правителство започна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай