Вторник,

Готов ли е Зеленски за преговори с Путин

От: Агенция Стандарт -
1817
Готов ли е Зеленски за преговори с Путин
A
A
A

"Към днешна дата - не. Не виждам никакво желание от руска страна да бъдем конструктивни", отговори Зеленски на въпрос в интервю за CNN, излъчено днес. "Принципът ми е, че не говоря с тези, които поставят ултиматуми", добави Зеленски, предаде БГНЕС.

Президентът на Украйна даде утвърдителен отговор и на въпроса дали ще се "бори докрай".

"Знам, че някои страни ни тласкат в посока на Минския процес. Искам светът да признае, че едно нещо е дипломатическо решение, а друго е Минск-2, -3, -5, -10. Това са две различни неща, защото Минск е празна хартийка", каза Зеленски, визирайки споразуменията от Минск за разрешаване на конфликта в Донбас, които Киев не е изпълнил.

Той добави, че договор между двете страни може да бъде сключен, след като Русия напусне украинските територии, без да уточнява какво има предвид.

Володимир Зеленски заяви, че Русия е отговорна за мащабното прекъсване на електроснабдяването в Източна Украйна, като обвини Москва, че умишлено е засегнала гражданската инфраструктура.

"Има пълно прекъсване на електрозахранването в Харковска и Донецка област, частично - в Запорожка, Днепропетровска и Сумска област", заяви Зеленски в изявление в социалните мрежи, обвинявайки Русия в тероризъм.

"Няма военни съоръжения там", добави той. "Целта е хората да бъдат лишени от светлина и топлина".

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Русия не се отказва от преговорите с Украйна, но че по-нататъшното им отлагане от страна на Киев ще усложни възможността за постигане на споразумение с Москва.

Руският външен министър цитира изявленията на Киев, че преговорите могат да се проведат само след победа на Украйна, когато "Русия напусне украинските земи". Лавров заключи, че ако това е изборът на Украйна, то Русия знае как да постигне целите, които си поставя "със специалната си военна операция".


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com