Горя най-голямата АЕЦ, боеве до централата

За инцидента е уведомена и МААЕ, а шефът на агенцията Мариано Гроси е разговарял с украинските власти

Горя най-голямата АЕЦ, боеве до централата | StandartNews.com

Пожар е възникнал тази нощ в украинската АЕЦ "Запорожня" в резултат на руска атака срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа, съобщи Си Ен Ен, цитирайки кмета на близкия град Енергодар Дмитро Орлов.

"Опасност за световната сигурност!!! В резултат на безотговорното бомбардиране от страна на врага на блокове и сгради в Европа, "Запорожня" гори", написа Орлов във фейсбука си.

Пожарникарите не успяха да достигнат почти цяла нощ до пожара заради продължаващите боеве за централата западно от обсадения от руските нашественици Мариопул.

"Руснаците стрелят отвсякъде срещу АЕЦ "Запорожня"! Трябва да се спре бомбардирането, за да могат пожарникарите да потушат огъня и да създадат зона за сигурност около централата", предупреди и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

За инцидента е уведомена и МААЕ, а шефът на агенцията Мариано Гроси е разговарял с украинските власти. Според предупреждението инцидентът може да е от ниво "Критичен". Засега Украйна не е съобщила за промени в радиационния фон заради пожара в АЕЦ "Запорожня". Ако огънят стигне до реакторите обаче, ситуацията ще стане изключително опасна, предупредиха експерти пред Си Ен ЕН.

Около 4 сутринта българско време битките около централата стихнаха.

Руснаците обстрелват реакторите на най-голямата АЕЦ в Европа. Авария в някой от шестте реактора ще доведе до ядрено замърсяване на цяла Европа, Европа трябва да действа, призова с видео в Туитър и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той нарече руските войски ядрени терористи.

В крайна сметка пожарът в близост до АЕЦ „Запорожие“ в Украйна бе потушен. Кметът на град Енергодар уточни, че бойните действия в района на централата са прекратени.

Пожарът е избухнал на три етажа в административна сграда в атомния комплекс след ожесточен руски обстрел според властите. Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че огънят е потушен.

По-рано генералният директор на Международната агенция по атомна енергия Рафаел Роси увери, че няма повишени нива на радиация и реакторите продължават да функционират нормално.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай