Голям украински успех! Руснаците отстъпват при Бахмут

Военни части на Русия са отстъпили с около 2 километра от фронтовата линия

Голям украински успех! Руснаците отстъпват при Бахмут | StandartNews.com

Военни части на Русия са отстъпили с около 2 километра от фронтовата линия край Бахмут, съобщават източници в Киев.

Това би потвърдило информацията на собственика на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който обяви, че част от бойците са оставили позициите си, а на други места са заменени от редови части на руската армия, които са значително по-слабо подготвени.

В традиционното си среднощно обръщение президентът Зеленски каза, че Украйна ще върне цялата си територия.

"Нека нито за минута да не забравяме, че всекидневното присъствие на окупаторите на нашата земя ги изкушава да мислят, че ще успеят. Не, няма! Ние трябва да си върнем свободата и сигурността - на цялата украинска и европейска земя. Няма да оставим нито едно парче земя на врага - тиранинът няма да управлява никъде! Благодаря на всичките ни партньори и съюзници, които всеки ден ни помагат да увеличим силите си и да направим украинската защита още по-ефективна", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Русия провежда "специална военна операция" в Украйна и се старае да запазва градовете и човешкия живот, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю, излъчено по телевизионния канал АТВ на босненската Република Сръбска и цитирано от ТАСС.

"Разбира се, да се съпостави военният потенциал на Украйна и Русия е много сложно. И вие ще кажете: защо руснаците действат толкова бавно? Защото руснаците не водят война", заяви Песков.

"Ние не водим война. Да водиш война - това е съвсем различно, това е пълно унищожаване на инфраструктурата, това е пълно унищожаване на градовете. Ние не правим това. Ние се опитваме да запазваме инфраструктурата и ние се опитваме да запазваме човешкия живот", обясни Песков.

Още от първия ден на пълномащабната руска инвазия в Украйна на 24 февруари руският президент Владимир Путин я определи като "специална военна операция". Изказванията на Песков са в противоречие с многобройните сведения за руски удари срещу жилищни сгради и инфраструктура в Украйна.

Говорителят на Кремъл повтори тезите, че Западът е "излъгал" Русия след разпадането на Съветския съюз с разширяването на НАТО и разполагането на натовска инфраструктура на границите на Русия.

Песков каза още, че за първата година от "специалната военна операция" Русия е постигнала редица цели, но "още е необходимо противникът да бъде изтласкан надалеч", затова и военните действия ще продължат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай