Франция поиска разследване за смъртта на журналиста

Репортерът на BFM TV беше убит, докато отразява украинска евакуационна операция

Франция поиска разследване за смъртта на журналиста | StandartNews.com

Франция призовава за разследване на смъртта на 32-годишния френския журналист Фредерик Льоклер-Емхоф, който беше убит по време на репортаж за войната в Украйна, съобщи Fox News.

"Франция изисква разследване да се проведе възможно най-скоро и при прозрачност относно обстоятелствата на тази драма", каза в изявление външният министър Катрин Колона.

Колона, която беше в Украйна в понеделник, каза, че е разговаряла с губернатора на Луганск и е помолила украинския президент Володимир Зеленски за разследване.

Репортерът на BFM TV беше убит, докато отразява украинска евакуационна операция, според френската новинарска телевизия, за която е работил.

Това е станало близо до Северодонецк, ключов град в региона на Донбас, който е ожесточено оспорван от руски и украински сили. Работил е шест години за френския телевизионен канал.

Усилията за евакуация на цивилни в Луганска област в Източна Украйна са били прекратени в понеделник, след като брониран транспорт беше ударен от шрапнел от руски снаряд, при което загина френски журналист, каза областният управител Сергей Гайдай, цитиран от Ройтерс

Гайдай написа в приложението "Телеграм", че шрапнелът е пробил бронята на превозното средство, убивайки акредитирания френски журналист, пътуващ вътре. Заедно с журналиста е пътувал и украински полицай, но той се е спасил благодарение на каската си

Според Зеленски Льоклер-Емхоф е 32-ият убит журналист от началото на войната на 24 февруари.

В своето вечерно видео обръщение Зеленски поднесе своите "искрени съболезнования на колегите и семейството на Фредерик".

Френският президент Еманюел Макрон написа в "Туитър", че журналистът е бил в Украйна, за да "покаже реалността на войната".

 "На тези, които изпълняват тази трудна мисия за информиране в театрите на операциите, бих искал да потвърдя безусловната подкрепа на Франция.", каза Макрон. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай