Филм на ужасите! Как Русия тероризира войниците си

Потресаващи разкази от различни полкове

Филм на ужасите! Как Русия тероризира войниците си | StandartNews.com

Видеозаписите с оплаквания на руски наборници, изпратени на фронта, започнаха рязко да се увеличават от януари 2023 насам.

И ако в началото войниците твърдяха, че нямат нищо против да участват в боевете и да изпълняват заповеди, през зимата редица регионални медии и блогове се препълниха от истории за военни, хвърлени на фронта под заплахата от разстрел, както и от сведения, че са били издавани забрани да се прибират ранени от бойното поле.

ДВ проучи видеозаписи със сигнали за недоволство на няколко мобилизирани войници от различни региони на страната.

"А бяхме обучени за антитерористична борба"

Особено показателно е едно от видеата на бойци от Новосибирск от 24 януари. В него мъжете от полк 1439 на военна част 95380 споделят, че при пристигането си в така наречената "Донецка Народна република" (ДНР) са били "разпределени в щурмова група", въпреки че са били обучавани за защита от терористични действия.

Две седмици по-късно почти същото видео записват военнослужещи от Иркутска област.

"От нас - обучените за антитерористична борба - за един ден сформираха щурмови отряди, като ни изпратиха да атакуваме укрепленията на Авдеевка, без никаква подкрепа от артилерия, комуникации, сапьори, разузнаване - просто на заколение", казва руснак във видеообръщение от 25 февруари.

Той допълва, че командири от самопровъзгласилата се ДНР стрелят по мобилизираните с автомати заради отказа им да влязат в бой.

"Преди нас вече имаше подобни призиви от 2-ри батальон. В момента този батальон е почти напълно унищожен", казва един войник.

 Два дни по-късно роднините на мобилизираните пишат призив до Путин: "Скъпи Владимир Владимирович, Вие сте последната ни надежда...", се казва в него. Малко след това същите роднини съобщават на местни медии, че целият полк е "практически унищожен" и на негово място вече е изпратено ново, седмо поред, попълнение.

Подобни примери има още много.

На 5 февруари в канала "Азиатците на Русия "в социалната мрежа Телеграм е публикувано видео на тувински език, в което мобилизирани от Тува се оплакват от насилие и заплахи от страна на военни от непризнатата ДНР. „

"Стреляха по нас с автомати, като казваха, че няма да се измъкнем живи оттук. Казваха, че принадлежим на тях, на ДНР. Дойде военна полиция и ни преби", разказва мъж във видеото. Дори и медиите публикуват кадри, за които се твърди, че показват побоища и заплахи, пише Дир.бг..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай