Ердоган с ключово позвъняване на Путин. Ще уреди ли мир

Той повтори предложението си да приеме руския и украински президенти в Истанбул или Анкара

Ердоган с ключово позвъняване на Путин. Ще уреди ли мир | StandartNews.com

Обявяването на постоянно прекратяване на огъня с Украйна ще проправи пътя към дългосрочно решение. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, съобщава „А Нюз“.

Ердоган повтори предложението си да приеме Владимир Путин и Володимир Зеленски в Истанбул или Анкара. Според информация, получена от президентски източници, Ердоган е казал на Путин, че постигането на съгласие по някои въпроси може да изисква среща между лидерите.

Путин е информирал Ердоган по телефона за хода на преговорите между руските и украински представители. Ердоган е изразил благодарност към Путин за помощта му при евакуацията на турски граждани от Украйна.

"Президентът Ердоган заяви, че Турция запазва искрения си подход, който е демонстрирала от самото начало, за да гарантира мира между Русия и Украйна. Като заяви, че ако бъде обявено постоянно прекратяване на огъня, пътят към дългосрочно споразумение ще бъде отворен, президентът Ердоган изрази искреното си желание за положителни резултати от преговорите между Русия и Украйна", се казва в изявление на президентската пресслужбата.

По-рано съветникът на началника на кабинета на Зеленски и член на украинската делегация за преговорите с Русия Михайло Подоляк заяви, че се подготвят документи за евентуални преки преговори между Зеленски и Путин. Путин може и трябва да се срещне със Зеленски не за да обсъжда, а за да фиксира постигнатите споразумения и договорености, заяви прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков пред РИА Новости, предава Нова.

Президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изразиха намерението си да развиват търговско-икономическо сътрудничество, включително реализирането на стратегически проекти в енергийния сектор, съобщи пресслужбата на Кремъл.

"Въпросите от двустранния дневен ред бяха обсъдени подробно. Резултатите от неотдавнашните разговори между министрите на външните работи в Анталия и Москва бяха оценени положително. Страните изразиха намерение да продължат да развиват взаимноизгодно търговско-икономическо сътрудничество, включително изпълнението на стратегически проекти в енергийния сектор", съобщиха от Кремъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай