Ердоган изрече сурово предупреждение за украинското зърно

На 22 юли Киев и Москва с посредничеството на Турция подписаха в Истанбул споразумение

Ердоган изрече сурово предупреждение за украинското зърно | StandartNews.com

От всички, които подписаха споразумението за доставките на зърно, очакваме да действат в съответствие с отговорностите, които са поели с подписването му. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в предаване на живо на турската радиотелевизионна корпорация (ТРТ) с участието на журналисти от други медии.

Ердоган посочи, че подписаното в Истанбул миналата седмица споразумение е успех за осигуряване на доставките на зърно от блокираните украински пристанища, през Черно море към световните пазари.

„Дълго време водихме интензивни контакти и преговори по този проблем. В крайна сметка успяхме и това е голямо постижение. Постигната договореност ще  намали последиците от световната хранителна криза. Медиите вече писаха, че след подписването на споразумението цените на зърното и зърнените продукти са паднали с 3-5 процента. И ще продължат да падат. Този исторически успех още веднъж демонстрира ролята, която Турция има в глобалните дела. По-специално по осигуряването на безопасността на корабите, които ще превозват зърно”, заяви Ердоган.

В същото време той посочи, че процесът е много деликатен и свързан с трудности.

“На това станахме свидетели още в събота, когато бе атакувано пристанището на Одеса. Не искахме това да се случи, но се случи. Очакваме всички, които поставиха подписите си под споразумението да проявят отговорност. Евентуален провал на процеса ще бъде срещу всички нас, казахме им го и ще продължим да го казваме. Нашият приоритет от началото на войната е да се установи справедлив и устойчив мир след постигане на примирие. Така разбираме нашия принос. Надявам се, че ще успеем да постигнем и това”, заяви Ердоган.

На 22 юли Киев и Москва с посредничеството на Турция и ООН подписаха в Истанбул споразумение за възобновяване на доставките на украинско зърно през Черно море. Ден по-късно руски ракети удариха пристанището в Одеса. Атаката бе възприета като удар по постигнатата в Истанбул договорка.

В  същото интервю Ердоган коментира и други актуални външнополитически и вътрешнополитически въпроси, като напрежението с Гърция, сирийските мигранти, борбата срещу инфлацията и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай