Понеделник,

Джонсън тайно в Киев. Какво обеща на Зеленски

От: Стандарт, снимка БТА -
1254
Джонсън тайно в Киев. Какво обеща на Зеленски
A
A
A

Британският премиер Борис Джонсън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев по време на второто си пътуване до украинската столица от началото на руската инвазия, предаде Ройтерс. Джонсън беше посрещнат от Зеленски като "голям приятел".

Важно е Великобритания да продължи да подкрепя Украйна, заяви Джонсън. Той предупреди, че колкото по-дълго продължава войната, толкова по-голяма е опасността съюзниците на Украйна да се уморят да ѝ помагат, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

„Руските сили продължават да напредват и за нас е жизненоважно да покажем, че продължаваме да вярваме в способността на Украйна да победи в конфликта“, каза британският премиер пред журналисти след завръщането си във Великобритания от Киев.

Някои членове на Консервативната партия разкритикуваха Джонсън, че е избрал да пътува до Украйна, вместо да участва в конференция в Северна Англия.

"Когато има признаци на умора във връзка с оказването на помощ на Украйна, много е важно да покажем, че ние подкрепяме украинците в дългосрочен план и че ги зареждаме със стратегическата издръжливост, от която имат нужда", изтъкна Борис Джонсън.

В Киев той е предложил и мащабна програма за обучение на украинските въоръжени сили, през която биха могли да преминават до 10 000 военни на всеки 120 дни. Новата програма ще обучава украински военни извън страната. Всеки войник ще прекарва по три седмици в изучаване на бойни умения за фронтовата линия, както и основни медицински познания, киберсигурност и тактики за противодействие на експлозиви.

Срещата е била пазена в тайна по съображения за сигурност. 


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com