Джонсън отсече, посочи катастрофалната грешка на Путин

Великобритания възнамерява другата седмица посолството й отново да поднови работата в украинската столица Киев

Джонсън отсече, посочи катастрофалната грешка на Путин | StandartNews.com

Великобритания възнамерява другата седмица посолството й отново да поднови работата в украинската столица Киев и обмисля да подсили съюзниците си, изпращащи оръжия на Украйна.

Това заяви днес британският министър-председател Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

През февруари, дни преди началото на руската инвазия в Украйна, Лондон съобщи, че британското посолство в Украйна временно се премества в Лвов.

"Благодарение на изключителната твърдост и успехът на президента Зеленски и на украинския народ в съпротивата срещу руските сили в Киев днес мога да обявя, че скоро - следващата седмица, отново ще отворим нашето посолство в украинската столица", каза Джонсън на пресконференция при посещение в Индия.

Според него руският президент Владимир Путин е допуснал "катастрофална грешка", предприемайки инвазията, но продължава да има реална възможност Русия все пак да победи в Украйна. "Страхувам се, че на този етап ситуацията е непредсказуема, просто трябва да бъдем реалисти", каза Джонсън.

Той заяви, че Великобритания обмисля как може да подпомогне с военно оборудване страни като Полша, за да им позволи да изпращат по-тежко въоръжение на Украйна. "Обмисляме възможността за изпращане на танкове на Полша, за да й помогнем, тъй като тя праща някои от своите (танкове) Т-72 на Украйна", каза Джонсън.

Попитан дали е съгласен с оценките на западни разузнавания, че войната в Украйна може да продължи до края на следващата година, Джонсън каза, че има "реална възможност" войната да продължи до края на 2023 г., предаде Франс прес, цитира Нова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай