Джонсън с голям жест към Зеленски, нова помощ от Великобритания

Британският премиер нарече действията на Русия „варварска инвазия”

Джонсън с голям жест към Зеленски, нова помощ от Великобритания | StandartNews.com

Украйна ще получи тежка бойна техника от Великобритания. Това обяви премиерът Борис Джонсън по време на изненадващото му посещение в Киев. Предстоящите боеве в Източна и Южна Украйна отново предизвикаха колони от бежанци към границите.

Следващата пратка от Великобритания ще бъдат 120 бронирани машини и противокорабни ракети. Лондон ще осигури и 500 милиона долара от Световната банка, които да помогнат на Украйна да посреща належащи плащания.

„Ще ви осигурим подкрепа. Икономическа, но също така отбранителна и военна. С гордост мога да кажа, че Обединеното кралство е сред водещите страни в това отношение”, посочи Джонсън.

Британският премиер нарече действията на Русия „варварска инвазия” и каза, че с военните престъпления в Буча и Ирпен страната се е посрамила пред целия свят.

„Трябва да прекратим опитите да се наложи правото на най-силния. Защото това е катастрофа, която неизбежно ще застигне всички. Агресията на Русия не цели да разруши само свободата на Украйна. Нейната цел е целият европейски проект”, обясни Зеленски.

След общата пресконференция, заобиколени от тежко въоръжена охрана, Джонсън и Зеленски се разходиха из центъра на Киев. Той се сдоби и със сувенир от украинската столица. Според британски медии Джонсън се е опитвал от седмици да се срещне с популярния украински президент.

Същевременно нови колони от бежанци напускат Украйна. Повечето бягащи са от Одеса, където в четвъртък и петък имаше бомбардировки и влезе в сила дълъг вечерен час.

„Това е война. Взехме решението вчера, след като ракета се взриви до къщата ни. Беше много страшно, взех децата и тръгнахме”, сподели жителката на Одеса Татяна.

Много от хората пътуваха с личните си автомобили. Пълни бяха и автобусите за България. Украйна каза, че десет влака са осигурени и за евакуация на най-заплашените райони в Източна Украйна. Русия готви мащабна офанзива. Сателитни снимки показват колони от бронирана техника и оръдия, движещи се през Харковска област към Донбас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай