Чудовищно за Европа! Какво става при взрив на АЕЦ Запорожие

Тя е шест пъти по-голяма от Чернобил

Чудовищно за Европа! Какво става при взрив на АЕЦ Запорожие | StandartNews.com

През последните часове се увеличиха съобщенията в насока, че АЕЦ „Запорожие“ – най-голямата ядрена електроцентрала на територията на Европа – е в центъра на терористични планове и от руска, и от украинска страна.

Докато двете държави си разменят обвинения, че там се готвят взривове, светът настръхна заради огромната заплаха, която представлява ядрената централа.

Запорожие е шест пъти по-голяма от Чернобил и напрежението заради бъдещето на централата е разбираемо.

През последните седмици в Украйна се провеждат мащабни учения за действие по време на ядрен инцидент. През последните часове до украинските граждани бяха разпратени съобщения за реакция при взрив.

В късните часове на 4 юли украинският президент Володимир Зеленски направи обръщение към нацията, в което твърди, че руснаците са поставили устройства, приличащи на бомби, върху два от реакторите. Тази информация не беше потвърдена официално от други източници, уточнява bTV.

Междувременно се появи информация, че Русия изтегля войниците си от района на ядрената централа. Това също остава непотвърдено.

Ако Русия удари всички енергоблокове, разрушавайки обвивката на реактора, светът ще бъде изправен пред безпрецедентна катастрофа, пише уебсайтът.

При мащабен ядрен инцидент първоначалната засегната площ може да достигне 30 000 квадратни километра – район, равняващ се на половината площ на Латвия.

Радиоактивното замърсяване ще се разпростре на около 2 милиона квадратни километра, което означава, че цялото население на Европа може да бъде засегнато от подобна катастрофа. Милиони хора ще бъдат изложени на риск от радиационно отравяне, докато десетки хиляди може да умрат в първите часове от радиационна болест.

Запорожкият регион и неговите съседни ще станат необитаеми в продължение на стотици години.

Естествено, това развитие зависи пряко от климатичните условия – влажност, скорост на вятър, валежи. Радиоактивният облак може да покрие всяка една държава и никой няма да бъде предпазен от последиците на руския терор. Дори Москва.

Може ли Кремъл да вземе решение да саботира АЕЦ „Запорожие“? Подобна атака би отдалечила Владимир Путин от един от малкото си съюзници – Китай. В този смисъл експерти посочват, че руският президент може и да не се престраши, пише Блиц..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай