Британски министър разсипа Путин. Тежки думи

Каза за големия му провал във войната

Британски министър разсипа Путин. Тежки думи | StandartNews.com

Военната кампания на Русия в Украйна е тотален провал, защото окупаторите не са постигнали нито една от поставените цели. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от Express.

Пред британските депутати министърът заяви, че в началото на пълномащабната война Русия е смятала да приключи тази кампания за един месец, но вече 194 дни след непредизвиканата агресия Путин не е постигнал нито една от стратегическите си цели.

Руският президент Владимир Путин искаше да свали властта в Киев, да превземе столицата и Украйна да капитулира. Но вместо това руската армия беше разгромена в Киевска област, а сега украинските въоръжени сили водят контраофанзива в Херсонска и други области на страната. „Смята се, че към днешна дата над 25 000 руски войници са загубили живота си. Ако включите убитите, ранените и дезертиралите, общият брой на загубите сред руската армия е 80 000“, каза британският военен министър.

„Това ще има дълготрайно въздействие върху руската армия и нейната бъдеща бойна ефективност“, посочи Бен Уолъс.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че въоръжените сили на Украйна са започнали контранастъпление в различни посоки, не само в Херсонска област. Той отказа да даде повече подробности, за да може руските нашественици да бъдат „приятно изненадани“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай