Борис Джонсън потресе света с прогноза за войната в Украйна

Великобритания ще продължава да оказва активна военна помощ на Украйна

Борис Джонсън потресе света с прогноза за войната в Украйна | StandartNews.com

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че има реална възможност войната в Украйна да продължи до края на следващата година, предаде БНР.

На пресконференция в индийската столица Делхи, където е на посещение, премиерът каза още, че следващата седмица британското посолство в Киев ще поднови работа, а Великобритания ще продължава да оказва активна военна помощ на Украйна.

Макар Индия да не осъжда толкова категорично Русия за действията ѝ, Борис Джонсън каза, че индийският му колега Нарендра Моди ясно е заявил, че Индия иска мир и "руснаците да напуснат Украйна".

От Министерството на отбраната междувременно потвърдиха, че изпращат в Полша танкове Challenger 2 в замяна на танковете Т-72, които Полша ще прати на Украйна. Това е в допълнение на британските бронетранспортьори, които директно ще бъдат изпратени в Украйна, за което бе съобщено по-рано. Министърът на отбраната Бен Уолъс ще съобщи подробности по-късно.

Борис Джонсън заяви в Индия още, че е реална възможността войната да продължи до края на следващата година, позовавайки се на прогнозите на британското разузнаване. Следващата фаза от инвазията вероятно ще е "война на изтощение" и ще продължи няколко месеца, смятат разузнавачите. Превъзходството в броя на руските войски "само по себе си вероятно няма да е решаващо" срещу ожесточената украинска съпротива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай