Българин, вдигнал паметник на Левски, воюва в Украйна

Никола Тюркеджи се включи в отбраната на Киев

Българин, вдигнал паметник на Левски, воюва в Украйна | StandartNews.com

Етническият българин от Бердянск Никола Тюркеджи е сред доброволците, участващи в сраженията срещу руската армия пред Киев.

Никола преди време издигна паметник на Васил Левски в родния Бердянск. Сега е украинската столица, за да участва в отбраната на града, съобщи БНТ.

"На 24 февруари, в 5 часа сутринта, след като започна пълномащабното нападение на руския окупатор в моята страна, си събрах багажа набързо, изпратих с доброволци семейството си в Западната Украйна, и заедно с приятелите заминах за Киев да го браня", разказва Никола.

Той изпраща внучката си в Лвов. Взема си автомата, раницата и се включва в отбраната на столицата в доброволческия полк "Карпатска сич".

"Аз се присъединих към бойните другари от батальона "Карпатска сич", с които през 2014 година бранихме източните граници на нашата страна.

Като се организирахме, се оформихме като подразделение на Териториалната отбрана на Киев, за да бъдем юридически легитимни и законно да браним държавата", разказва Никола Тюркеджи. Доброволческият му батальон копае окопи, разузнава, влиза в сражения с руснаците в различни точки в покрайнините на столицата. Помага и на цивилните.

"Дейността в батальона ни е ясно организирана, имаме хора, които отговарят за тактиката и разузнаването. Поради това че успяхме да предотвратим внезапни пробиви към Киев, в града в момента не се водят бойни действия ние изграждаме своите позиции и осуетяваме плановете на врага", разказва още Никола пред БНТ.

Батальонът "Карпатска сич", в който той е доброволец, има не само отбранителни, но и тактически задачи.

"Главното е максимално бързо и оперативно да съберем разузнавателната информация и ефективно да я използваме. Изграждаме бойни и отбранителни укрития, копаем окопи, изчисляваме варианти за тактическо отстъпление, за контратаки и за защитата на войниците, защото живота и здравето на всеки един от тях това е най-голямата ценност за нас", споделя доброволецът.

"Поради това, че руснаците бяха разбити край Бровари, източно предградие на Киев, и Ирпин, западно предградие на Киев, столицата може нормално да функционира. Аз осигурявам доставянето на храна и боеприпаси до бойните ни позиции", разказва още етническият българин.

Той е категоричен, че остава в Киев. Без значение колко хора ще останат в столицата и дали силите ще издържат в сраженията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай