Неделя,

Бивш украински премиер с призив към България

От: Агенция Стандарт -
5350
Бивш украински премиер с призив към България
A
A
A

"Ако свободният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите." Това заяви в ексклузивно интервю за “Събуди се” Юлия Тимошенко, бивш премиер на Украйна и депутат във Върховната рада.

“След 24 февруари се промени не само моят живот, а и на всеки украинец. Има хуманитарна катастрофа, тук се осъществява геноцид”, заяви Тимошенко. 

Бившият премиер на Украйна и настоящ депутат е в опозиция на сегашното правителство. Тя обаче е категорична че “в момента, в който у нас паднаха първите руски ракети, ние стахаме не просто един екип, а всички украинци станахме едно семейство. Днес всички браня своята родна страна”.

Тимошенко се обърна към българския народ и заяви, че в Украйна не е имало териториална война и повод за инвазия от страна на Руската федерация. 

“Единствената причина, поради която Кремъл се нахвърли срещу Украйна е, че Путин не признава, че има такъв народ като украинския и такава страна. Той смята, че ние принадлежим към Руската империя. Той ни отне правото на свобода”, каза Тимошенко. 

По думите й в Русия си мечтае да се върне към състава си от 1997г. 

“Това означава, че Путин иска да се разпорежда на цяла Европа. И ще поиска НАТО изобщо да не съществува на нашия континент”, обясни депутатът. “Такива ултиматуми на мирни страни през 21 век са недопустими”, категорична е тя. 

“Крайната цел на Путин е да превземе цяла Украйна”, допълни още Тимошенко. 

Тя поясни, че макар украинският народ да иска преговорите с Русия да завършат мирно има неща, с които те няма да се примирят.

“Няма да приемем нарушаване на териториалната ни цялост, няма да приемем  окупация на нашите територии, няма да приемем диктатор, който иска да намалим армията си”, обясни Тимошенко и допълни, че Украйна вярва в силата на своята армия и в подкрепата на свободния свят. 

Според Тимошенко обаче, на България вече е поставен ултиматум от страна на руския президент. 

“Вече са ви включили в списъка на страните, които застрашават империята на Путин да съществува и казаха, че вие не трябва да сте част на НАТО. Вече на вас самите определиха ултиматуми. Ако свободният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите. И тогава ще бъде твърде късно да се вдигнете”, заяви бившият украински премиер и призова българския народ “да убеди властта да ни помогне с оръжие”.

“Украйна трябва да победи. Ако Украйна падне, ще загуби целият свободен свят”, каза още Тимошенко. 

Според нея единственият начин да бъде прекратена войната е “само със сила”.  

“Всяко евро, което днес се плаща за руски газ и нафта отива за това Кремъл да се въоръжава и да се води война с други страни. Трябва да затворим всички потоци, Европа трябва да намери алтернатива за руския газ и нафта. Путин може да спре само със сила”, заяви Юлия Тимошенко.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com